Het Italiaanse begrotingstekort noopt Moody's om de kredietwaardering te verlagen

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardering van Italië verlaagd tot Baa3. De kredietwaardering is neerwaarts bijgesteld door het grote begrotingstekort van de Italiaanse overheid en de zorgen over de eurocrisis.

De Italiaanse regering onder vuur omdat ze het begrotingstekort de volgende jaren op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wil houden. Die 2,4 procent begrotingstekort gaat in tegen de Europese begrotingsregels.

De Europese Commissie heeft Italië al om uitleg gevraagd over de begroting van het land voor de komende jaren.  De Europees commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici spreekt van een "ongeziene inbreuk" op de Europese begrotingsregels.

De Italiaanse begrotingsplannen en bijhorende Europese kritiek veroorzaakten vandaag onrust op de financiële markten. Italiaanse obligaties en aandelen dalen voor de derde dag op rij en de zogenaamde spread, of het renteverschil met Duitsland, piekt.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering van Italië verlaagd tot Baa3. Moody's twijfelt aan de groeikracht van de Italiaanse economie en vreest dat het land de grote schuldenlast niet onder controle zal kunnen houden. De Baa3-rating is de laagst mogelijke rating voor obligaties die een nog aanvaardbare kwaliteit hebben. Als Italië nog een stap lager wordt beoordeeld, wordt de Italiaanse economie als labiel bestempeld.

De Italiaanse regeringspartijen - de uiterst rechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging - keurden vorige week donderdag na lang onderhandelen het begrotingsakkoord 2018 goed in het parlement. Italië heeft momenteel reeds een van de grootste schuldenlasten, met 130 procent van het bruto binnenlands product.

Meest gelezen