Iconische tv- en filmrollen konden er helemaal anders uitgezien hebben…

Naast 'poster boys' Mark-Paul Gosselaar en Mario Lopez speelde Tiffani Amber Thiessen eind jaren tachtig, begin jaren 90 een van de belangrijkste rollen in de populaire sitcom "Saved by the bell". Het was voor de tiener, nog geen 20 toen, het begin van een opmerkelijke tv-carrière met rollen in "Beverly Hills, 90210" en "White collar". Maar die carrière had nog opmerkelijker kunnen zijn, mocht de rol van Rachel Green in "Friends" niet nipt aan haar neus voorbijgegaan zijn. Ook zij deed auditie voor die rol, zo verklapte ze onlangs op radiozender SiriusXm. Maar ze "verloor" van Jennifer Aniston. Ook andere, nu wereldberoemde acteurs/actrices en zangers/zangeressen zagen belangrijke rollen aan hun neus voorbijgaan. 

"Ik was te jong, vergeleken met de andere acteurs in de serie", verduidelijkte de nu 44-jarige Thiessen waarom ze uiteindelijk niet gekozen werd voor "Friends", waarvan de eerste aflevering  in september 1994 uitgezonden werd. Momenteel is ze te zien in de Netflix-serie "Alexa & Katie", waarvan momenteel het 2e seizoen opgenomen wordt.

In ieder geval zou de rol van Rachel Green in "Friends" helemaal anders ingevuld zijn, mocht Thiessen die rol voor haar rekening genomen hebben. Ook al beweerde ze in hetzelfde interview dat Aniston "erg, erg grappig" is in de serie.

En wat dacht u van deze 5 celebrity’s die een grote rol aan hun neus zagen voorbijgaan? Soms komen ze er nadien zelf in interviews, met een zekere weemoed, op terug. Soms zijn het collega’s die een auditie opdissen die een film of serie er helemaal anders had kunnen laten uitzien. En die de carrière van de betrokkene misschien sneller van de grond had doen komen of een andere wending had doen nemen. Maar dat het toch niet mocht zijn en ze alsnog goed op hun pootjes terechtgekomen zijn.

1. Britney Spears in "The notebook"

"Tijdens de audities hebben we veel vrouwelijke tegenspeelsters ontmoet en allemaal waren ze goed. En ja, eentje van hen was Britney Spears. Sinds we samengewerkt hadden in de "Mickey Mouse Club", ze was toen een jaar of 12, had ik haar niet meer gezien. Maar ze deed een geweldige auditie", onthulde Ryan Gosling in februari 2013 aan Entertainment Tonight. Gosling speelde de mannelijke hoofdrol in het kassucces "The Notebook", uit 2004.

Uiteindelijk moest Spears de duimen leggen voor de toen vrij onbekende Rachel McAdams, die er nochtans van overtuigd was dat ook Spears "een geweldige Allie Hamilton zou zijn geweest, weliswaar helemaal anders dan ik die was".

2. Matthew McConaughey in "Titanic"

Kate Winslet, die Rose speelde in de filmklassieker "Titanic" uit 1997, verklaarde in december 2017 in "The late show with Stephen Colbert" dat niet Leonardo Di Caprio maar wel Matthew McConaughey de eerste keuze was om haar tegenspeler Jack te zijn: "Ik heb een auditie met Matthew gedaan. Gek, niet? Ik heb daarover nog nooit iets in het openbaar gezegd. Die auditie was ronduit fantastisch. Er zou dan nooit iets zijn geweest zoals het 'Jack en Rose – Kate en Leo'-gedoe."

"Ik dacht dat ik die rol na de auditie op zak had. Het was een plezante auditie en dat vond ook Kate. Het was een megagrote kans voor mij. Maar uiteindelijk vond regisseur James Cameron Leonardo beter", aldus McConaughey in december 2016 in een interview met Playboy.

3. Emma Watson in "La La Land"

Een Bafta, een Oscar, een Golden Globe, een Screen Actors Guild Award en een nominatie voor beste kus met Ryan Gosling tijdens de MTV Movie & TV Awards. De rol van Emma Stone, Mia Dolan in "La La Land", kan alvast niet meer bejubeld worden dan met deze opvallende prijzen. En die prijzen had misschien Emma Watson in haar kast mogen zetten. Watson in maart 2017 op radiozender SiriusXM: "Ik moest een keuze maken tussen "Beauty and the beast" en "La La Land". Ik koos voor de eerste, een film waar je niet zomaar instapte. Ik moest leren paardrijden, ik moest leren dansen, ik moest leren zingen. Dat vergde veel voorbereiding vooraf, waardoor ik "La La Land" moest laten schieten."

Dat ze door de producers opzij geschoven werd omdat ze allerhande eisen begon te stellen, ontkende ze alvast met klem: "Die geruchten zijn gewoon het gevolg van het feit dat je naam te vroeg aan een project wordt verbonden, ook al staat er nog niets op papier."

4. Gwen Stefani in "Mr & Mrs Smith"

Het was de film die vanaf 2005 het duo Brad Pitt-Angelina Jolie, Brangelina dus, wereldwijd op de kaart zette. Maar bijna was het anders geweest, want ook Gwen Stefani, die in 1995 samen met haar groep No Doubt een wereldhit scoorde met "Don’t speak", was in de running voor de vrouwelijke hoofdrol.

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik maar nipt naast die rol gegrepen heb, want ik ben zo vaak terug geroepen geweest om nog maar eens een auditie te doen. Ik was toen ook erg competitief ingesteld. Ik had er mijn zinnen opgezet. Maar tegelijkertijd bleef muziek maken me net iets meer aanspreken", aldus Stefani in juli 2016 in het praatprogramma van Howard Stern. In april 2004 had ze aan modetijdschrift Vogue al laten weten dat ze een evenwaardige kans had voor die rol als Jolie.

5. Tom Selleck in "Raiders of the lost ark"

Niet Harrison Ford maar Tom Selleck was de eerste keuze van regisseur Steven Spielberg en producent George Lucas om de rol te spelen van archeoloog Indiana Jones in "Raiders of de lost ark", die in 1981 in de bioscoopzalen verscheen. Maar Selleck had al een contract ondertekend met tv-zender CBS, om de hoofdrol te spelen in "Magnum P.I.".

Selleck in "The late show with David Letterman" in september 2016: "Het maakt me kwaad dat mensen zeggen dat ik die rol bewust afgewezen heb. Maar zo is het niet gebeurd. Ik had al een pilootaflevering van "Magnum" opgenomen, toen ik de auditie voor Indiana Jones deed. Spielberg en Lucas boden me daarna de rol aan, en hebben ze zelfs een maand lang niet aan iemand anders aangeboden. Maar CBS wilde van geen wijken weten en hield vast aan het contract dat ik ondertekend had. Spielberg heeft me achteraf nog laten weten dat hij het jammer vond dat ik die rol van Indiana Jones niet heb kunnen spelen."

Meest gelezen