Videospeler inladen...

Kartel wil Watteeuw als burgemeester: "Niet én sjerp afgeven én met CD&V in het bestuur"

In Gent zijn de coalitiegesprekken begonnen tussen het kartel SP.A-Groen, Open VLD en CD&V. Het kartel schuift nadrukkelijk Groen-schepen Filip Watteeuw naar voren als kandidaat-burgemeester. 

Watteeuw stond vijfde op de kartellijst van de socialisten en de groenen, maar hij haalde wel meer voorkeurstemmen dan Groen-kopvrouw Elke Decruynaere. SP.A'-lijsttrekker Rudy Coddens haalde de meeste voorkeurstemmen, maar het aantal zetels (en dus de machtsverhoudingen) binnen het kartel zijn verschoven in het voordeel van Groen. En dus is Groen-schepen Watteeuw de kandidaat-burgemeester voor het kartel.

Hij heeft vanuit het kartel het mandaat gekregen om tijdens de coalitiegesprekken tot een inhoudelijk akkoord te komen mét hemzelf als burgemeester. Bij de groenen is in dat licht te horen dat Open VLD'er Mathias De Clercq - die zichzelf al had uitgeroepen tot burgemeester - "zijn hand heeft overspeeld" en dat ze niet én de sjerp willen afgeven én met CD&V willen besturen. De christendemocraten zijn in principe niet nodig om een meerderheid te vormen, maar Open VLD heeft zich vastgeklonken aan de CD&V. 

Bovendien is het voor Groen nationaal belangrijk om de "groene golf" te verzilveren. In Vlaanderen hebben ze op dit moment slechts 1 burgemeester op hun conto. Mogelijk voert Groen de druk daarom op om Watteeuw als kandidaat-burgemeester naar voren te schuiven, is te horen bij de Open VLD.

Open VLD blijft Mathias De Clercq zien als de volgende burgemeester van Gent. De liberalen wijzen erop dat ze in de Gentse gemeenteraad de grootste fractie hebben, als partij bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste sprong vooruit hebben gemaakt en dat De Clercq de meeste voorkeurstemmen binnenhaalde.

Het is duidelijk dat er op het scherp van de snee wordt onderhandeld in de Arteveldestad. Verwacht wordt dat de onderhandelingen er nog zeker een drietal weken zullen duren. Het eerste "gezamenlijk verkennende gesprek" van vandaag is intussen afgelopen. "Voor het verdere vervolg van onze werkzaamheden zullen Filip Watteeuw en ik namens de respectievelijke delegaties na het weekend verder afspreken", aldus Mathias De Clercq.

VIDEO: Onze reporter Stijn De Groote volgt de politieke situatie in Gent op de voet

Videospeler inladen...

Meest gelezen