Videospeler inladen...

Kinderartsen boos op De Block: "Zelfs tot 24 jaar riskeren jongeren grote hersenschade door alcohol"

De Vlaamse kinderartsen zijn diep teleurgesteld dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de minimumgrens om alcohol te drinken niet optrekt van 16 naar 18 jaar. “De leeftijd tussen 16 en 18 jaar is namelijk heel belangrijk”, zegt UGent-professor Ann De Guchtenaere in “Het Journaal”. Als jongeren op die leeftijd veel drinken en vaak drinken, lopen hun hersenen grote schade op, waarschuwt de professor.

Minister van Volksgezondheid De Block krijgt vandaag bakken kritiek over zich heen omdat ze de minimumleeftijd om alcohol te drinken niet wil verhogen. Daarmee legt de minister het advies van de Hoge Gezondheidsraad naast zich neer.

Ook de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde had ervoor gepleit om de leeftijdsgrens naar 18 jaar op te trekken, minstens, omdat wie veel en vaak drinkt op jonge leeftijd zware hersenschade kan oplopen, waarschuwt professor Ann De Guchtenaere als voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

We zouden al heel blij zijn als 18 jaar de minimumleeftijd zou worden.

Vanaf welke leeftijd zou alcoholgebruik dan idealiter toegelaten mogen worden volgens haar? Vanaf 18 jaar? “We zouden al heel blij zijn als dat de minimumleeftijd zou worden.” Maar de ideale leeftijd? Die ligt biologisch zelfs hoger, legt de professor uit.

“Onze hersenen zijn in ontwikkeling tot we 24 jaar zijn. Dus tot die leeftijd is de kans op hersenschade door alcohol het grootst.” Maar de professor is ook realistisch en herhaalt dat de kinderartsen al tevreden waren geweest als minister De Block de leeftijd verhoogd zou hebben naar 18 jaar.

Alcohol blijft alcohol

Minister De Block gaat de regels voor alcoholgebruik op jonge leeftijd wel aanscherpen: bier met een aroma van sterke drank (zoals Cubanisto of Desperados) wordt voortaan niet toegelaten voor wie geen 18 is, net zoals versterkte wijn (zoals Martini en Cinzano, maar ook glühwein).

Alcopops (zoals Bacardi Breezer en de populaire cocktail van vodka met het energiedrankje Red Bull) waren al verboden voor minderjarigen. En een glas gewoon bier, wijn of schuimwijn mogen 16- en 17-jarigen ook nog drinken. Is dat niet ok?

De Guchtenaere vindt van niet: “Ik denk dat we met deze wet nog altijd de boodschap geven aan jongeren dat het ok is om vanaf 16 jaar alcohol te drinken, maar bier, en wijn, het blijft alcohol. Dus op zich vinden wij dit niet ok.”

Ander perspectief

Het argument van de minister om alcohol niet helemaal te verbieden tot 18 jaar is dat jongeren anders verdoken zouden gaan drinken. Professor De Guchtenaere kan zich niet vinden in dat argument. “We zouden heel graag hebben dat de minister het vanuit een ander perspectief bekijkt."

"Namelijk het perspectief waar ouders, scholen, artsen mee geconfronteerd worden als we aan jongeren de schade willen uitleggen die alcohol toebrengt. Als we preventief willen werken bij minderjarigen, zullen ze altijd het tegenargument hebben dat drinken volgens de wet mag. En de wet is de norm voor de maatschappij.”

Meest gelezen