Koffiekoeken in Mechelen voor Dag van de Jeugdbeweging

Een duizendtal jongeren verzamelden deze ochtend vroeg op de Grote Markt van Mechelen. Daar ontbeten ze samen en vierden ze de start van de Dag van de Jeugdbeweging.

Spek met eieren

Koffiekoeken, chocomelk en zelfs spek met eieren. Daarvoor zakten een duizendtal jongeren in uniform af naar de Grote Markt in Mechelen. Op die manier vierden Scouts en Gidsen, Chiro, KSA en andere verenigingen de Dag van de Jeugdbeweging. Sommigen stonden er zelfs al om 7 uur. Na het ontbijt konden ze zich nog verwarmen aan een vuurtje of dansen. Vanaf 9 uur was er op de Grote Markt even niets meer te doen, want dan moeten de jongeren naar school. Maar tijdens hun middagpauze zijn ze weer welkom om hun boterhammen samen op te eten en spelletjes te spelen. 

Jamaswapi

Ook Jamaswapi is aanwezig op het ontbijt. Zij zijn een unieke jeugdbeweging die alleen in Mechelen bestaat. "Jamaswapi komt van Jan, Mark, Swa en Piet", vertelt Michel Verschaeren van Jamaswapi. "Zij hadden vroeger een discobar en daar is een jeugdwerking uit voortgekomen."

Jamaswapi trekt ook heel wat jongeren aan van allochtone origine, iets wat alle Mechelse jeugdbewegingen graag willen. "We mikken niet op een specifieke doelgroep, maar willen voor iedereen toegankelijk zijn", vertelt Michel Verhaeren. "Daarom vragen we geen lidgeld en houden we ons kampgeld zo laag mogelijk. Dat doen we door etentjes te organiseren."

Nacht van de Jeugdbeweging

Om de dag in schoonheid af te sluiten is er ook nog de Nacht van de Jeugdbeweging. Die wordt op vele plaatsen georganiseerd, ook in Mechelen zelf. Vanaf 21 uur start het feestje in De Loods op het Douaneplein. En wie in uniform komt, hoeft geen inkom te betalen. 

Meest gelezen