Videospeler inladen...

Dierenartsen: "Koop geen kortsnuitige honden meer"

Enkele dierenartsen doen een oproep om niet langer kortsnuitige honden te kopen. De honden worden gekweekt voor hun schattig uiterlijk, maar door die platte neus kan het dier slecht ademen en zou het minder lang leven.

Grote ronde oogjes, een platte korte snoet en een beetje mollig: wie wat mee is met sociale media ziet mopshonden en bulldogs geregeld op z'n tijdlijn passeren. Maar die populariteit heeft zo ook z'n nadelen. SAVAB, de beroepsvereniging voor dierenartsen die met kleine huisdieren werken, raadt af om zo'n hond in huis te halen.

"Door de korte snuit hebben de honden moeite om adem te halen", vertelt Louise Mollaert, dierenarts en bestuurder bij SAVAB. "Bovendien daalt ook de levensverwachting van zo'n hond. In plaats van 12 à 15 jaar leeft zo'n hond maar 10 jaar."

"Fok met langsnuitige honden"

Kortsnuitige honden zijn vooral de laatste jaren enorm populair geworden. "Fokkers kijken naar wat het beste verkoopt, niet naar de gezondheid", vertelt Mollaert. "Daarom zijn ze de afgelopen 10 jaar vooral gaan fokken met kortsnuitige honden."

Moet er dan een verbod komen op kortsnuitige honden? "Politiek heeft moeite met verbieden", besluit Mollaert. "Op dit moment proberen we vooral kwekers, dierenartsen en eigenaars te bereiken. Als we hen kunnen overtuigen om te kiezen voor een gezondere hond, dan hebben kwekers op termijn niet meer de stimulans om ongezonde honden te fokken."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen