Stond het cordon sanitaire ook in Lede op de helling? 

"De CD&V heeft ons voor de volle honderd procent beloofd dat er een coalitie komt met Vlaams Belang", beweert lokaal Vlaams Belang-kopstuk Filip Bauters uit Lede. Na de lokale verkiezingen van zondag sloot CD&V-burgemeester Roland Uyttendaele er echter een coalitie zonder Vlaams Belang. Uyttendaele ontkent nu dat er ooit beloftes zijn gemaakt naar Vlaams Belang toe. "We zijn belogen en bedrogen", vindt Bauters. 

Terwijl iedereen naar Ninove kijkt, stond ook in Lede het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang onder druk. Alleszins, dat heeft Filip Bauters van Lede Vlaams en Zinvol gisteren gezegd op de gemeenteraad. Volgens Bauters was er mondeling voorakkoord tussen de CD&V burgemeester Roland Uyttendaele en Lede Vlaams en Zinvol, de lokale variant van Vlaams Belang.

Tot bij Van Grieken

De enige voorwaarde was dat de lokale Vlaams Belang-afdeling van naam moest veranderen, zodat het cordon omzeild kon worden. Daarvoor was er zelfs contact tot op het hoogste niveau, tot bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, vertelt Bauters. Zo vervelde Vlaams Belang Lede tot Lede Vlaams en Zinvol.

Toen na de lokale verkiezingen van zondag bleek dat CD&V en Lede Vlaams en Zinvol geen meerderheid haalden, ging CD&V echter in zee met De Coöperatie en Groen. "We zijn belogen en bedrogen", zei Bauters in de gemeenteraad. Toen het bij aan de CD&V-zijde stil bleef, stapte Open VLD op uit de vergadering. "We waren gedegouteerd", zeggen zij nu. 

Vandaag ontkent burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V) formeel dat er een voorakkoord was tussen de christendemocraten en Lede Vlaams en Zinvol. "Ik heb natuurlijk met mensen van Vlaams Belang of Lede Vlaams en Zinvol gepraat", zegt Uyttendaele, "zoals ook met alle andere partijen. Maar van een voorakkoord is er geen sprake. Er is niets geconcretiseerd. Er is niets ondertekend." Uyttendaele ziet de uitspraken van Bauters vooral als een uiting van frustratie omdat Lede Vlaams en Zinvol niet kan deelnemen aan het bestuur.

Woord tegen woord

Woord tegen woord dan? "Het feit dat burgemeester Uyttendaele gisteren zijn mond hield in de gemeenteraad, bewijst dat hij liegt", zegt Vlaams Belanger Filip Bauters. "De belofte voor een coalitie is voor de volle honderd procent gemaakt. Ik zal er alles aan doen om bewijs op tafel te leggen over de gesprekken die er geweest zijn tussen CD&V en Vlaams Belang." Of de relatie met de burgemeester dan ook volledig stukloopt, daarover is Bauters duidelijk: "Zo zit ik niet in elkaar, nee. We hebben gisteren nog samen een pint gedronken."

Bekijk hieronder de uitslagen van de lokale verkiezingen in Lede:

Meest gelezen