Marion 'Mrs. C.' Ross: "Ik kan nog altijd niet geloven dat ik 90 word"

Elf seizoenen lang, van 1974 tot 1984, speelde de Amerikaanse actrice Marion Ross huismoeder Marion Cunningham in de populaire tv-serie "Happy days". Beter bekend als 'Mrs. C.' probeerde ze, weliswaar op de achtergrond, het reilen en zeilen van echtgenoot Howard, haar kinderen Richie en Joanie en hun vrienden Potsie, Ralph en Fonzie in goede banen te leiden. Met succes, want dankzij deze rol kreeg Ross al snel de titel van "America’s mother" opgespeld.  Komende donderdag wordt Marion Ross 90.

Marion Ross: "Ik ben beginnen acteren omdat ik op zoek was naar aandacht. Ik had een broer met een beperking en ik was op één na de jongste dochter van het gezin. Dus veel aandacht was er niet voor mij. En dus begon ik extra mijn best te doen om alsnog op te vallen." (Smashing Interviews, maart 2018)

Haar grote doorbraak kwam dus met "Happy days", waarvan de eerste aflevering op 15 januari 1974 uitgezonden werd. Ross: "Voor de opnames was me nauwelijks iets gezegd over de rol in "Happy days". Alleen maar dat het een vrij onbelangrijke rol was en dat ik uiterst geschikt was voor die rol. Ik moest dan ook niet meer zeggen dan: "Oh, Howard! Oh, Richie! Waarom eet je nu niet?" Dergelijke simpele dingen. Nee, een grote rol kon je het niet noemen. De serie ging dan ook over de jongeren. Maar geleidelijk aan begon men toch wat beter materiaal voor me te schrijven." (Smashing Interviews)

"Niet dat dat zo evident was, omdat de serie zich in de jaren 50 afspeelde, waar je als vrouw vooral enkel een huismoeder was. Ik heb het verschillende keren gevraagd om Marion en haar man een grotere rol te geven. Maar het antwoord was dan steevast: "Nee, voor jou kan ik dat niet doen. Dat hoort niet voor jou!"" (Smashing Interviews)

"Het succes van de serie had niemand verwacht. Niet alleen toen de serie voor de eerste keer uitgezonden werd, maar ook bij een heruitzending, en dan opnieuw een heruitzending. Waardoor er 2 generaties later nog altijd naar gekeken wordt. "Happy days" is echt een eigen leven beginnen leiden." (Sitcoms Online, mei 2011)

"Toen we met de serie begonnen, besefte ik niet dat "Happy days" mijn thuis zou worden voor liefst 11 jaren. Maar dat werd het wel." (Everything Zoomer, mei 2018)

"Ik vind het helemaal niet erg om voortdurend aan die rol te worden herinnerd. Want als ik een loodgieter bel, vraag ik hem of hij ooit naar "Happy days" gekeken heeft. Daarna zeg ik dat hij gerust zijn kinderen mag meebrengen. Het gevolg is dat hij er op een wip staat." (She Knows, mei 2008)

"Die job, hoe beperkt ook, was een zegen. Ik ben er zo dankbaar voor. Ik was pas gescheiden met 2 kinderen. Dat die serie zo’n wereldwijd succes was, kon niet beter zijn voor mij." (Smashing Interviews)

"Nee, het deert me niet dat ze me vooral voor die rol waarderen en niet voor mijn hele carrière. Ik ben al blij dat ze 'Mrs. C.' bewonderen en respecteren en daardoor ook mij als persoon waarderen." (Sitcoms Online)

"Ik vind mezelf grappig, ja. Ik hou er veel meer van om mensen een glimlach op het gezicht te toveren, dan dat ze naar me kijken en chagrijnig worden. Dat vind ik verschrikkelijk. Mensen plezieren ligt me beter." (She Knows)

"Terugblikkend ben ik blij dat ik er geen puinhoop van gemaakt heb. En wat het acteren betreft, op een gegeven moment is het genoeg geweest. Op het moment dat je tijdens de opnames voortdurend vraagt: "Wat moet ik nu weer zeggen?"" (Community Captured, april 2018)

"Ik kan nog altijd niet geloven dat ik 90 word. Het is zelfs ietwat choquerend. Betty White (bekend van de tv-serie "Golden girls", nvdr) is een vriendin van me en die is al 96. Weet je, er staat geen leeftijd op ons meiden!" (Everything Zoomer

Meest gelezen