AP2010

Nu al tekort aan legale cannabis in Canada door stormloop van kopers

De legalisering van cannabis in Canada heeft tot een ware volkstoeloop geleid. Mensen staan er urenlang aan te schuiven voor de winkels en op sommige plaatsen is de legale cannabis uitverkocht. Ook online is die soms niet meer te krijgen.

Sinds woensdag is het bezit en de verkoop van de softdrug cannabis in Canada wettelijk toegelaten. Blijkbaar was daar behoefte aan, want al dagen staan er lange rijen voor de winkels waar cannabis wordt verkocht. Sommige klanten staan daar tot vijf uur in de kou aan te schuiven om binnen te kunnen en lopen het risico dat ze het sluitingsuur niet zullen halen.

Ook mensen die online cannabis willen kopen, moeten vaak erg lang wachten vooraleer hun bestelling geregistreerd wordt of het systeem laat het afweten. In de kleine oostelijke provincie Nova Scotia werd er op de eerste dag al voor meer dan 440.000 euro legaal cannabis aan de man of de vrouw gebracht. Voor de overheid is dat meegenomen, want net als op andere producten moet er op cannabis belasting worden betaald.

Op veel plaatsen zitten de winkels echter nu al door hun voorraden heen en het ziet er niet naar uit dat die snel aangevuld zullen worden. Op dit ogenblik hebben 120 producenten van de overheid een licentie gekregen om legaal cannabis te kweken en op de markt te brengen. Door de toeloop van klanten kunnen die op de meeste plaatsen slechts 30 tot 60 procent leveren van de vraag.

De politie herinnert er overigens aan dat cannabisgebruik dan wel legaal is, maar dat dat niet mag in combinatie met autorijden net zomin als alcohol drinken. In de provincie Manitoba worden boetes tot 440 euro uitgeschreven voor wie betrapt wordt op rijden onder invloed van cannabis.

Meest gelezen