Fotomuseum Antwerpen
© Sara Janini - creative.belgaimage.be

Provinciale cultuurhuizen krijgen ruim 24 miljoen voor overgang naar stad of regio

Als gevolg van de inkrimping van de provinciale bevoegdheden verhuizen in Vlaanderen 14 culturele organisaties naar stad en gemeente of het Vlaams gewest. Vlaams minister van cultuur Gatz maakt in 7 jaar tijd 24,5 miljoen euro vrij aan infrastructuurinvesteringen om die overstap te begeleiden. Dat komt dus overeen met 3,5 miljoen per jaar. 

Dit jaar nog krijgen 5 instellingen samen een voorschot van 3,5 miljoen euro. De rest en de steun aan de 9 andere huizen worden betaald tijdens de volgende jaren, ten laatste in 2024. Sven Gatz zegt dat hij zo de verhuizing van bevoegdheden van provincie naar een andere voogdij op een warme wijze wil laten gebeuren. 

In Antwerpen krijgt de Arenbergschouwburg  bijna 2 miljoen. De schouwburg wordt een Antwerpse zaak. Enkele andere nu provinciale musea verenigen zich in een stichting die onder de stad ressorteert. Het gaat om DIVA, of het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, het Fotomuseum en het Modemuseum. Zij krijgen elk tussen 1,2 en 1,4 miljoen om de infrastructuur aan te passen. 

Tongeren krijgt het Gallo-Romeins Museum onder de vleugels en ontvangt  daarvoor anderhalf miljoen. De Bibliotheek Limburg wordt een zaak van de stad Hasselt, met een duw in de rug van een goeie 1, 8 miljoen. 

Caermersklooster Gent

Gent krijgt de bevoegdheid over het Caermersklooster, met bijna anderhalf miljoen steun. Het schrijvershuis van Anton van Wilderode in Moerbeke wordt uiteraard een gemeentelijke bevoegdheid.  

MuZee
Foto Kurt bvba

De andere ex-provinciale instellingen worden Vlaams. Dat zijn dus het Roger Raveelmuseum in Zulte-Machelen (2 miljoen), het Hanenbos in Dworp  (bijna 800.000), MuZee Oostende (7,4 miljoen), het Permekemuseum in Jabbeke (1,3 miljoen), het Lijsternest van Stijn Streuvels in Anzegem (1,1 miljoen) en Z33 Hasselt (1,2 miljoen). De verdeling van de fondsen is gebaseerd op een objectieve beoordeling van de gebouwen.    

Het Lijsternest

Meest gelezen