ROBIN UTRECHT

Rechtbank Brugge: Man met kapotte taser nog steeds in de cel, ondanks betaling borg

Een Iraakse man met een onbeperkte verblijfsvergunning in Nederland verblijft al weken in een cel in Charleroi, hoewel hij vrijgelaten werd onder borg. Hij zou vandaag voor de rechter in Brugge moeten verschijnen. "Maar door een juridische absurditeit kan hij niet eens zijn eigen proces bijwonen", zegt zijn advocaat Frank Scheerlinck.

De man zit al bijna drie weken in een cel in Charleroi. In zijn auto in Oostende werd een kapotte taser gevonden, waarvoor hij bij verstek werd veroordeeld tot zes maanden effectief. Toen hij na een reis landde in Charleroi, werd hij van het vliegtuig geplukt en opgesloten.

De kamer van inbeschuldigingstelling liet hem vrij onder voorwaarden tot het betalen van een borg van 5.000 euro. "Dat deed hij onmiddellijk", zegt zijn advocaat Frank Scheerlinck. Maar toen kwam de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) tussenbeide, die besloot hem toch in de cel te houden. "Ze wilden eerst onderzoeken of hij niet illegaal in Nederland verblijft, een procedure die veertien dagen duurt".

Vandaag wordt de zaak rond de kapotte taser op verzet behandeld voor de rechtbank van Brugge, maar de man kan zijn eigen proces niet bijwonen. "Volgens justitie is hij vrij, dus moeten ze hem niet overbrengen, en volgens DVZ is dat hun taak niet", zegt de advocaat.

"Intussen zit mijn cliënt al weken in de gevangenis, voor een stomme kapotte taser, waarvoor hij niet eens definitief is veroordeeld. Bovendien kan mijn cliënt zijn borg verliezen als de rechter beslist om de borg in te houden, omdat hij niet naar zijn eigen proces komt. Dit is toch in absurdum".

  

Meest gelezen