Belga

Conclusie flitsmarathon: we rijden minder snel als we weten dat er snelheidscontroles zijn

Tijdens de flitsmarathon - van woensdagochtend tot donderdagochtend - reed zo'n 2,5 procent van de gecontroleerde bestuurders te snel. In totaal gaat het om bijna 28.000 snelheidsovertredingen. Maar opvallend: we reden die dag wel drie à zeven procent trager dan op andere dagen.

Vanaf woensdagochtend 6 uur voerde de politie 24 uur lang extra veel snelheidscontroles uit in het hele land. Zo'n 130 lokale politiezones werkten samen met de federale politie om de intussen al tiende editie van de flitsmarathon op poten te zetten. 

En de resultaten krijgen we vandaag: 27.877 bestuurders reden te snel. Het gaat om 2,54 procent, dat is ongeveer evenveel als tijdens de vorige editie. Toen hielden 33.500 bestuurders zich niet aan de aangepaste snelheid. In totaal werden ook een honderdtal rijbewijzen ingetrokken. Koen Ricour van de federale wegpolitie is tevreden: "Jammer genoeg hebben we nog een klein deel van de bestuurders kunnen betrappen op te snel rijden, maar het overgrote deel is toch overtugid van de flitsmarathon en van het feit om zijn snelheid aan te passen aan de verkeersveiligheid", klinkt het.

Dit jaar ook extra experiment van Vias

Voor de eerste keer heeft het verkeersinstituut Vias een week voor de flitsmarathon ook snelheidsmeters opgehangen op plaatsen waar de politie controleerde. Daaruit bleek dat op de dag van de flitsmarathon bestuurders minder snel reden en dat het percentage bestuurders dat een overtreding beging ook minder was bij de gekozen flitslocaties. Zo was er een daling van de gemiddelde snelheid met drie à zeven procent. En het aantal bestuurders dat een overtreding beging, daalde met een vierde.

"Een geslaagde editie," benadrukt Stef Willems van Vias Institute. "Het is zo dat we soms de handhaving nodig hebben, maar langs de andere kant is de bedoeling van de flitsmarathon vooral om te sensibiliseren en mensen duidelijk te maken dat overdreven snelheid gevaarlijk is."

We hebben de handhaving soms nodig, maar langs de andere kant is de bedoeling van de flitsmarathon vooral om te sensibiliseren

Stef Willems, Vias Institute

Ook blijkt dat de excessen tijdens de flitsmarathon minder groot zijn. De hoogste gemeten snelheid in een zone 50 een week voor de flitsmarathon was 116 kilometer per uur. Ter vergelijking: tijdens de flitsmarathon was de hoogste gemeten snelheid op die plaats 83 kilometer per uur.

Alle resultaten van de flitsmarathon kan je terugvinden op de website ikflitsmee.be.

Meest gelezen