Royals: de leukste,  hartverwarmendste en adembenemendste beelden van "Team Sussex" Down Under verzameld 

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle bezoeken momenteel Australië, Fiji, Tonga en Nieuw-Zeeland op hun eerste officiële reis samen. Een bezoek van maar liefst 16 dagen en eentje dat 76 activiteiten telt. Team Sussex, zoals het nieuwe powerkoppel op sociale media wordt genoemd, weet Down Under echt in te palmen. De soms hysterische taferelen met duizenden mensen die een glimp willen opvangen en de massaal aanwezige pers, doen zowaar denken aan de interesse die er was toen prins Charles en prinses Diana de regio in 1983 bezochten. We verzamelden voor u de interessantste en hartverwarmendste beelden van Harry en Meghan deze week, van Daphne tot een cake en gadget-ring.

When Harry met Daphne (again)

Tijdens zijn doortocht aan het operahuis van Sydney stond er een oude bekende op prins Harry te wachten. Het was niet minder dan de 98-jarige Daphne Dunne in haar rolstoel op de eerste rij. Het werd een ontroerend weerzien voor beiden. Het was immers de derde keer dat Harry en trouwe fan Dunne elkaar in de armen vielen. De prins ontmoette Dunne voor het eerst in 2015 toen hij haar zag in het publiek met een Victoria Cross opgespeld, de hoogste Britse militaire onderscheiding. Ze had die postuum gekregen nadat haar eerste man was gestorven tijdens Wereldoorlog II in Papoea-Nieuw-Guinea. Zij, als weduwe, en Harry, die zich met hart en ziel inzet voor oorlogsveteranen, hadden meteen een band.

FOTO De vorige ontmoetingen, onder meer in de gietende regen:

De volgende keer brengen we ons kleintje mee

Harry besloot meteen Dunne voor te stellen aan zijn vrouw Meghan. Blijkbaar had hij al over haar verteld. "Ach lieve hemel, is dit Daphne! Dit is fantastisch. Ik ben zo blij je te zien. Ik heb zoveel over je gehoord. Allemaal goede dingen", reageerde de hertogin van Sussex. Het werd een gesprek over koetjes en kalfjes, maar daarom niet minder hartelijk. Harry merkte op dat Dunne "coole" schoenen droeg en dat ze haar kapsel een tikkeltje roze had geverfd. Dunne van haar kant wenste het koppel veel geluk met de baby die op komst is. "Daar heeft Harry zolang op gewacht. Het is juist wat hij nodig heeft", klonk het met de knipoog. "De volgende keer brengen we ons kleintje mee", beloofde Meghan.

VIDEO Harry merkt zijn vriendin Daphne meteen op:

Een ode aan wijlen Diana

Geen enkel detail ontsnapt uiteraard aan de honderden journalisten, fotografen en cameraploegen die Harry en Meghan volgen. En zo was er deze week ook flink wat aandacht voor fashion en juwelen. De hertogin van Sussex werd bij de start van de tournee gespot in een ivoren witte jurk van de Australische ontwerpster Karen Gee, genaamd "Blessed" (vertaald: gezegend). De website van Karen Gee crashte trouwens toen de pers de identiteit van de ontwerpster achterhaalde.

2018 Samir Hussein

Meghan droeg ook een paar oorringen (in de vorm van vlinders) en een gouden armband met twee donkere edelstenen die uit de erfenis komen van prinses Diana, de moeder van Harry die in 1997 omkwam bij een ongeluk in Parijs. Toeval of niet, maar de combinatie van de jurk en juwelen volgde nadat de eerste zwangerschap van het koppel werd aangekondigd. Volgens kenners de zoveelste keer dat Meghan subtiel communiceert via haar kledingkeuzes. 

Nee, geen tweede trouwring voor Harry

Ook voor de accessoires van Harry is er aandacht. Hij droeg bij aankomst in Australië opvallend genoeg een tweede ring, een mat zwart exemplaar, aan zijn rechterhand. Even werd er gespeculeerd over de symboliek, of dat het om een tweede trouwring zou gaan, maar na een aantal dagen opzoekingswerk kwam People Magazine met het verrassende antwoord: de ring in titanium is een gadget te vergelijken met de alomgekende Fitbit. Het kleinood registreert nauwgezet je slaappatroon en je dagelijkse activiteiten (of stappen), die je dan kan analyseren via een app op je smartphone.     

2018 James D. Morgan

De ring zal alvast handig van pas komen, want het koppel heeft een overvolle agenda en host non-stop van hot naar her. De vlucht van Londen naar Sydney duurde alleen al 22 uur en er volgen nog vluchten naar Fiji, het Koninkrijk Tonga en Nieuw-Zeeland. In totaal zullen Harry en Meghan ruim 15.000 km overbruggen en zal wellicht hun bioritme volledig door elkaar gehaspeld zijn. De vier eilanden maken deel uit van het Gemenebest waarvan de Britse koningin Elizabeth het symbolische staatshoofd is. Harry vertegenwoordigt er zijn grootmoeder.

(lees verder onder de kaart)

Wie op bezoek gaat, brengt iets mee

"Als je bij iemand op bezoek gaat, moet je altijd iets meebrengen", met die woorden hield Meghan samen met Harry halt aan de Mountain View-boerderij in Dobbo. De avond voordien was de hertogin nog de keuken van de Admiralty House - de residentie van de gouverneur-generaal van Australië waar ze verblijft - ingedoken en had een bananenbrood gebakken.

De cake belandde dan ook prompt op de picknicktafel in de tuin waar de familie Woodley, die de boerderij al vijf generaties runt, Harry en Meghan voor thee had uitgenodigd. Meghan scheen zich zorgen te maken over haar bakkunsten en vroeg zich luidop af of ze niet te veel bananen gebruikt had. "Bananen zijn er nooit genoeg", stelde Harry snel gerust.

Heb ik er niet te veel bananen in gedaan?

Op de thee bij de Woodley-familie.
AFP or licensors

Harry hijst de vlag op de Harbour Bridge

De focus van het bezoek aan Australië ligt voor Harry vooral op "zijn" Invictus (Latijn voor "onoverwinnelijk") Games, het internationale paralympische sportevenement voor veteranen en militairen. Dag vóór de opening van de Spelen ging hij met de Australische premier en vier deelnemers de Invictus-vlag hijsen op de Harbour Bridge in Sydney. De zwangere Meghan was er eens niet bij. Zij koos voor een rustmomentje.

VIDEO Bekijk hier de steile klim en het fenomenale uitzicht:

De Harbour Bridge is 134 meter hoog en telt meer dan duizend trappen. Bij ex-soldaat en helikopterpiloot Harry ging de klim vrij soepel, terwijl de premier toch even naar adem moest happen. (lees verder onder de sfeerbeelden)

2017 Getty Images
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
2018 Karwai Tang

De Invictus Games zijn aan hun vierde editie toe, na Londen (2014), Orlando (VS, 2016) en Toronto (Canada, 2017). Volgend jaar vinden ze een pak dichter bij ons plaats, namelijk in Den Haag (Nederland). Aan de editie in Sydney wagen 500 sporters, afkomstig uit 18 landen, in elf disciplines hun kans. Harry en Meghan krijgen er ook het gezelschap van een ander royaal koppel. De Deense kroonprins Frederik zakt met prinses Mary af naar het geboorteland van zijn vrouw om de Deense delegatie aan te moedigen. Voorlopig nemen er geen Belgen deel aan de Invictus Games.

Meest gelezen