Ymke Dirikx

Tamino over debuutalbum "Amir" dat vandaag uitkomt: "Een plaat zonder compromissen" 

Tamino (21) is al bijna 2 jaar niet meer weg te denken van de radio, maar pas vandaag komt zijn debuutalbum "Amir" uit, meteen wereldwijd. Hij stelde "Amir" vanochtend voor op Studio Brussel. 

Tamino Fouad werd in november 2016 uitgenodigd door Het Zesde Metaal om te spelen tijdens hun Radio 1-sessie. Met zijn eerste single "Habibi", zijn unieke stemgeluid en zijn eigen stijl maakte hij meteen veel indruk (zie video hieronder).  In 2017 werd hij een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. 

(lees verder onder de video)

Na een EP is er nu een volledig album. Tamino deed intussen veel podiumervaring op, hij stond al op alle grote Belgische festivals. En hij werkte ook al samen met Radiohead-bassist Colin Greenwood. 

Dat zijn album er eindelijk is, voelt echt heel goed, vertelde hij aan Linde Merckpoel. "Het is een album zonder compromissen. Ik sta er helemaal achter. Het is exact wat ik wilde." 

"Elk element van het album komt van ergens dicht bij mij"

Voor de titel zocht Tamino, kind van een Belgische moeder en een Egyptische vader, het niet ver. Amir is zijn tweede naam en betekent prins in het Arabisch.

Muziek zit trouwens in zijn genen, zijn grootvader Moharam Fouad was in Egypte een gevierde zanger. "Elk element van het album komt van ergens dicht bij mij. Ik wilde ook dat de titel dicht bij mij lag."

Voor "Amir" keerde Tamino terug naar zijn roots. "De songs moesten groots klinken, majestueus en trots", zegt hij vandaag in een gesprek met De Morgen. "Je kunt het vergelijken met de oude Arabische muziek waar ik van hou: daar zit vaak verdriet in, maar ze worden steeds met een rechte rug gebracht. Dat doe ik ook. Waarschijnlijk ligt dat aan mijn Arabische erfenis. Ik heb dat Egyptische DNA beter leren omarmen. Vroeger was ik daar schuw voor omdat ik eigenlijk niet zoveel met mijn roots heb.  Maar in die traditie hebben we "Amir" wel aangepakt. Ik leg mijn hart bloot, zonder gêne, maar ik zeg nooit "ocharme ik". Ik ben geen slachtoffer, geen gekwelde ziel."

"De liefde die ik krijg tijdens optredens, dat zijn de beste momenten"

De plaat komt meteen wereldwijd uit en Tamino kreeg ook in de internationale media al veel lof. "Het mooiste compliment in de pers stond in The Sunday Times. Die krant schreef dat mijn muziek niet te categoriseren valt, dat vond ik wel heel mooi om te horen, toch zeker van een Britse krant, die willen vaak dingen in hokjes plaatsen." 

The Sunday Times schreef dat mijn muziek niet te categoriseren valt, dat vond ik wel heel mooi om te horen. 

Soms voelen al die positieve commentaren redelijk abstract aan, geeft Tamino toe. "Voor mij is het zotste de liefde die ik krijg tijdens de optredens, dat zijn de beste momenten, dan worden al die cijfers echte gezichten en dat is fantastisch, dat blijft het mooiste." 

Eind november, begin december staat Tamino drie avonden na elkaar in een uitverkochte AB in Brussel. In de aanloop daarnaar staan er concerten in heel Europa gepland. 

Herbeluister het gesprek dat Linde Merckpoel met Tamino had: 

Meest gelezen