Trouwen op Nieuwjaar of kerstavond? Het kan vanaf volgend jaar in Glabbeek

Trouwen op Nieuwjaarsdag en de eerste zoenen als getrouwd koppel uitwisselen terwijl het vuurwerk nog aan de gang is? Dat kan vanaf 1 januari volgend jaar in het gemeentehuis van Glabbeek.

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) kreeg al een tijd lang de vraag van bewoners om op originele tijdstippen te trouwen. “Nu is er één schepen voor Burgerlijke Stand”, zegt Reekmans. “Als je helemaal alleen álle huwelijken moet afsluiten op de momenten die de mensen kiezen, dan moet je permanent beschikbaar zijn en dat is onmogelijk.” Daarom zullen er vanaf januari enkele schepenen om de beurt paraat staan om bewoners te trouwen.

Volwaardige ceremonie

Volgens de burgemeester trouwen steeds minder mensen in een kerk. Op de gemeente is het dan weer vaak een korte, ambtelijke gebeurtenis. “Er is weinig feestelijkheid aanwezig op de gemeente", zegt de burgemeester. "Daarom kunnen mensen nu trouwen op elk mogelijk tijdstip: kerstnacht, oudejaarsavond, Valentijn,… We laten de inwoners van Glabbeek vrij in hun keuze. We willen de ambtelijke plechtigheid, die nu maar tien minuten duurt, uitbreiden naar een uur en een alternatief bieden voor de kerkelijke huwelijken die verminderen."

Voor een korte ceremonie zonder receptie betaal je 25 euro, en dan maakt het niet uit welk tijdstip je kiest. De gemeente maakt het ook mogelijk om een receptie te houden in het gemeentehuis en voorziet ook het nodige materiaal. Dan betaal je wel 100 euro, en catering voorzie je zelf. Voor alle duidelijkheid: voor een echt trouwfeest moet je nog zelf op zoek gaan naar een geschikte locatie. 

Meest gelezen