Twee formateurs actief in Oostende

Ook SP.A-voorzitter John Crombez is in Oostende begonnen aan een consultatieronde om een meerderheid bijeen te zoeken. Open VLD-kopstuk Bart Tommelein was al bezig met formatiegesprekken, maar die leverden tot nu geen doorbraak op.

De situatie in Oostende na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige zondag zit nog steeds in de knoop. Bart Tommelein werd met de Open VLD de tweede partij en kreeg persoonlijk de meeste voorkeurstemmen. Hij wil een "vernieuwingscoalitie" op de been brengen met CD&V, N-VA en Groen. Groen wil niet met de N-VA in het bestuur en denkt aan een paarsgroene coalitie met Open VLD en de Stadslijst van socialist Johan Vande Lanotte die de grootste partij bleef.  

Gisteren liet John Crombez - SP.A-voorzitter en kandidaat van de Stadslijst - verstaan dat ook hij initiatief zal nemen om uit de impasse te geraken en intussen zijn die gesprekken opgestart. Crombez is ook bezig met het opstellen van een formatienota op basis van de partijprogramma's van de verschillende partijen. Daarmee zijn er in de koningin der badsteden nu twee formateurs bezig.

Opvallend daarbij is dat niet Stadslijst-lijsttrekker Johan Vande Lanotte de gesprekken voert, maar dus John Crombez. Hij praat daarvoor met alle partijen, behalve met Vlaams Belang. Tommelein van zijn kant hoopt alsnog Groen te kunnen overtuigen om mee te stappen in zijn voorgestelde coalitie. Volgende week zal hij daarover een nieuw gesprek voeren met Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt.

Meest gelezen