Vlaams Belang klaagt Meyrem Almaci (Groen) aan voor laster na uitspraak over racisme

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken dient een klacht in voor smaad, laster en eerroof tegen Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Dat schrijft De Standaard. Almaci had eerder in het Kopstukkendebat op Eén gezegd dat Vlaams Belang een racistisch programma heeft. "Almaci moet dit nu maar bewijzen. Ik ben deze gratuite uitspraken meer dan beu", zegt Van Grieken aan VRT NWS. 

"Er is een groot verschil tussen de Partij van de Arbeid en de partij van meneer Van Grieken. Die heeft een racistisch programma." Dat zei Groen-voorzitster Meyrem Almaci maandag in het Kopstukkendebat van VRT NWS, een dag na de lokale verkiezingen. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken pikt die beschuldigingen niet en dient vandaag een klacht in wegens smaad, laster en eerroof. "Racisme is een misdaad en niet iets lichtzinnigs. Deze klacht is een duidelijk signaal dat de lastercampagne tegen onze partij moet stoppen", zegt Van Grieken.

De klacht blijft vermoedelijk wel symbolisch, want Van Grieken vermoedt dat Almaci zich zal "verschuilen" achter de parlementaire onschendbaarheid. Daardoor kunnen parlementsleden niet zomaar worden vervolgd. Hij vraagt dan ook dat Almaci die onschendbaarheid tijdelijk opheft via een brief aan parlementsvoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). "Maar ik geloof dat Almaci geen dossier zal durven opmaken", zegt Van Grieken.

Ik geloof dat Almaci geen dossier zal durven opmaken

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Bij Groen zijn ze niet onder indruk van de klacht. De partij blijft achter de uitspraak van Almaci staan. De parlementaire onschendbaarheid tijdelijk laten opheffen is volgens hen ook niet aan de orde. "We gaan ons blijven verzetten, in woord en daad, tegen racisme en discriminatie. Een klacht van het Vlaams Belang verandert daar niets aan", klinkt het bij een woordvoerder. 

Wat zegt de wetenschap?

Is Almaci effectief parlementair onschendbaar? En moet Groen niet aanwijzen waarin het racisme van het Vlaams Belang-programma specifiek schuilt? We legden het voor aan jurist en expert vrije meningsuiting Jogchum Vrielink (Saint-Louis Brussel). "Almaci is als Kamerlid inderdaad parlementair onschendbaar. Maar wanneer ze uitspraken doet buiten het parlement, kan die onschendbaarheid in sommige gevallen worden opgeheven." 

"Maar", zegt Vrielink meteen, "dat probleem dient zich niet aan. Wat Almaci zegt over racisme is helemaal geen smaad, laster of eerroof. De voorzitster wijst op racistische elementen in het prográmma van Vlaams Belang. Dat mag ze doen. Tenzij je concrete personen beticht van racisme, kan het juridisch niet worden beschouwd als smaad, laster of eerroof."

Je mag racistische dingen zeggen, zo lang je niet aanzet tot haat, discriminatie of geweld tegen een groep of leden van die groep.

Jogchum Vrielink, jurist en expert vrije meningsuiting Universiteit Saint-Louis Brussel

"Racisme op zich is ook geen misdrijf", verduidelijkt de professor. "Je mag racistisch zijn, je mag zelfs racistische dingen zeggen, zo lang je niet actief aanzet tot haat, discriminatie of geweld tegen een groep of leden van die groep." Maar is niet elke uiting van racisme discriminerend? "Er zijn vrij strenge juridische regels vooraleer men spreekt van aanzetten tot haat. Niet alle racistische uitingen vallen daaronder", legt Vrielink uit.

Of het programma van Vlaams Belang zo'n haat zou bevatten, daarover doet de professor geen uitspraken. Wel was hij het oneens met de veroordeling van Vlaams Blok in 2004. 

Meest gelezen