"Wees geen watje, ga lunchen in Damascus"

Sinds begin deze week is de belangrijkste grenspost tussen Jordanië en Syrië weer open. Aan de zogeheten "Naseeb-grenspost" wordt het verkeer almaar drukker. Honderden auto's maken dagelijks de oversteek. Ook vrachtwagens en handelaars grijpen de kans om goedkope producten uit Syrië te importeren. Ook reisbureaus hervatten hun reclamecampagne voor reizigers naar Syrië.

Bijna 55 euro per nacht. Dat is de prijs die een Jordaans reisbureau aan reizigers vraagt die naar de Syrische hoofdstad Damascus op bezoek willen gaan. Het reisagentschap biedt een taxirit aan, een verblijf in driesterrenhotel en een ontbijt: "Wees geen watje, ga lunchen in Damascus", luidt het op een van de online-advertenties.

Veilige route?

Afgelopen zomer heeft het Syrische regeringsleger met steun van Rusland en de Libanese Hezbollah de laatste dorpen dicht bij de grens veroverd op de gewapende rebellen. "Hierdoor kan men vanuit Jordanië richting Damascus zonder door oorlogszones te moeten", zegt VRT-journalist Majd Khalifeh in een gesprek in "De wereld vandaag" op Radio1. "Met de heropening wil de Assad-regering aan de ene kant de lokale economie stimuleren door exportproducten naar Jordanië te steunen, en de relaties met de buitenwereld te normaliseren".

"Naseeb" is eigenlijk geen gewone grenspost. Het is voor de Syriërs een poort niet enkel naar Jordanië, maar naar de Golfstaten en verder. Voor de oorlog ontving Syrië jaarlijks een paar miljoen toeristen, onder wie velen van de buurlanden. "Wie aan handel in de regio deed voor de oorlog, kon Syrië als tussenstap niet vermijden. Of je nu richting Turkije in het noorden reist, naar Libanon in het westen, of richting de Golfstaten in het zuiden: transit in Syrië is onvermijdelijk", zegt Khalifeh. 

(Auto's schuiven aan vanuit Jordanië richting Syrië)

Voorzichtig terugkeer van vluchtelingen

Op beelden van de Syrische staatstelevisie is te zien hoe Syrische gezinnen met kinderen ook de oversteek naar hun thuisland maken. "Jordanië is geen goedkoop land", legt Khalifeh uit. "Wie daar op vakantie is geweest, weet hoe duur alles is. Veel Syrische vluchtelingen daar leven in armoede en willen de kans wagen om te kijken hoe veilig het is om weer naar Syrië te verhuizen."

Bij de reizigers horen ook veel Jordaniërs die familiebanden met Syriërs hebben. Die komen uit dezelfde stammen als inwoners van het zuiden van Syrië. 

(Bekijk hier het gesprek in "De wereld vandaag")

Videospeler inladen...

Meest gelezen