Woning koekjesproducent Delacre binnenkort beschermd erfgoed

Vilvoorde heeft er binnenkort een opmerkelijk beschermd pand bij. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de procedure opgestart om de herenwoning Delacre in de Van Helmontstraat voorlopig te beschermen. De woning was eigendom van de familie Delacre van het gelijknamige chocolade- en koekjesbedrijf.

Pierre Delacre, zoon van de oprichter van het legendarische koekjesmerk, gaf in 1893 opdracht om de herenwoning te bouwen. Tien jaar eerder had zijn vader Charles de volledige productie van de koekjes van Brussel naar Vilvoorde overgebracht. In de Mimastraat, niet ver van waar later het herenhuis zou gebouwd worden, liet hij ruime fabriekshallen bouwen. Het bedrijf koos voor Vilvoorde omdat het centraal lag tussen de voornaamste afzetmarkten van dat moment: Brussel en Antwerpen.

Degelijkheid en traditie

Voor het ontwerp van  de herenwoning deed de familie vermoedelijk beroep op de Vilvoordse stadsbouwmeester Jean Hauwaert. Dat ontwerp eindigde in neo-Vlaamserenaissance-stijl, want dat zou destijds voor ‘degelijkheid’ en ‘traditie’ hebben gestaan.

Openbaar onderzoek

Naast de herenwoning Delacre krijgt ook de voormalige directeurswoning Keller in de d’Aubreméstraat een voorlopige bescherming. Dat pand werd tien jaar vóór de bouw van villa Delacre gebouwd in de nieuwe stationswijk. Na de voorlopige bescherming organiseert het stadsbestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren in te dienen. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Meest gelezen