Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Zoektocht in bossen rond Istanbul in zaak van vermiste journalist Khashoggi

De Turkse politie zoekt in de bossen rond Istanbul naar het lichaam van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dat zeggen Turkse functionarissen. Er zouden in het consulaat ook sporen zijn gevonden, zoals aarde en water. The Washington Post publiceerde intussen ook een nieuwe column van Khashoggi.

Khashoggi verdween op 2 oktober nadat hij het Saudische consulaat was binnengegaan. Waarschijnlijk is hij vermoord. Dat laatste zegt nu ook de Amerikaanse president
Donald Trump, die eraan toevoegt dat de consequenties voor Saudi-Arabië "zeer ernstig" kunnen zijn als het regime betrokken is bij de moord.

Volgens de onderzoekers reden de avond van de verdwijning auto's vanuit het Saudische consulaat in Istanbul naar het bos. Er zouden in het consulaat ook sporen gevonden zijn, zoals aarde en water. De Turkse politie onderzoekt nu een bos in de buurt en heeft ook vijftien personeelsleden van het Saudische consulaat ondervraagd.

Toch moeten we de informatie met een korrel zout nemen. Het is namelijk moeilijk te achterhalen hoe betrouwbaar die bronnen zijn. Het gaat om functionarissen die dat hebben verteld aan het persbureau Reuters.

Uit protest tegen de gang van zaken, hebben verschillende landen geplande trips aan Saudi-Arabië afgezegd. Onder meer de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra stuurt zijn kat naar Riyad.

The Washington Post publiceert nieuwe column van Khashoggi

The Washington Post heeft intussen een nieuwe column van de verdwenen journalist gepubliceerd. De krant ontving de tekst via de vertaler en assistent van Khashoggi, een dag na diens verdwijning.

In de column, volgens de krant de laatste van zijn hand, waarschuwt Khashoggi dat de overheden van het Midden-Oosten steeds verder gaan in het monddood maken van de media. Hij pleit voor de introductie van een internationaal platform voor Arabische stemmen. Het doel van dit platform zou het overstijgen van propaganda en censuur zijn. Zo moeten de burgers uit de Arabische staten de kans krijgen om problemen en uitdagingen van hun land aan te kaarten.

Karen Attiah, de Global Opinions editor van The Washington Post, leidt de column in door te schrijven "dat deze perfect Khashoggi's engagement en passie voor vrijheid in de Arabische wereld uitdrukt. Een vrijheid waar hij klaarblijkelijk zijn leven voor gaf". 

Meest gelezen