Videospeler inladen...

BepiColombo is onderweg naar Mercurius

Vannacht is vanop de basis van het Europese ruimtevaartagentschap ESA in Frans Guyana de ruimtesonde BepiColombo  gelanceerd. Het gaat om de eerste Europese missie naar Mercurius, de kleinste en dichtst bij de zon gelegen planeet in ons zonnestelsel.

BepiColombo is uniek, zegt Philippe Mollet van volkssterrenwacht Mira in "De Ochtend" op Radio 1: "Het is de eerste keer dat een Europees ruimtetuig naar de binnenkant van ons zonnestelsel reist. We zijn al wel naar Mars en Saturnus geweest, maar die planeten liggen verder van de zon verwijderd dan de aarde."  

Het is de eerste keer dat een Europees ruimtetuig naar de binnenkant van ons zonnestelsel reist.

Philippe Mollet, Volkssterrenwacht Mira

"Omdat Mercurius zo dicht bij de zon ligt, is het er extreem warm en is er ook een intense straling", zegt Mollet. "De 2 satellieten die BepiColombo aan boord heeft, zijn dan ook uitgerust met beschermend materiaal. Dat maakt dat de satellieten tot wel 4 ton wegen. Dat is een enorm gewicht, zeker voor toestellen die maar een paar meter groot zijn."  

Relatief onbekende planeet

Over Mercurius is nog niet zo heel veel geweten. Dat komt omdat er tot nu toe maar 2 missies naar de planeet zijn geweest, 2 Amerikaanse. "De vorige missies hebben onder meer ontdekt dat Mercurius een magnetisch veld heeft", weet Mollet. "De nieuwe missie moet dat veld verder bestuderen. Ook hebben we uit de vorige missies geleerd dat er aan de zuid- en de noordpool van de planeet diepe kraters zijn waar mogelijk water is. Ook dat moet de nieuwe missie verder bestuderen." 

Op een gegeven moment zal de sonde zelfs terugvliegen naar de aarde en ze zal ook een paar keer Venus aandoen.

Philippe Mollet, Volkssterrenwacht Mira

Dat bestuderen zal wel maar over 7 jaar zijn. Want zolang duurt de reis naar Mercurius. Mollet: "BepiColombo gaat er niet rechtstreeks naartoe. Op een gegeven moment zal de sonde zelfs terugvliegen naar de aarde en ze zal ook een paar keer Venus aandoen. Dat doet ze om gebruik te maken van de aantrekkingskracht van de aarde en Venus. Op die manier komt de sonde in de juiste baan rond Mercurius terecht, en wordt er ook brandstof bespaard. De reis zal dus via omwegen verlopen."

Klik hieronder om de video van de lancering te bekijken. In de video komt u ook nog een aantal interessante wetenswaardigheden over de reis te weten.  

Videospeler inladen...

Klik op de kleine driehoek hieronder om het gesprek met Philippe Mollet uit "De Ochtend" te beluisteren.

Meest gelezen