Brussel-stad neemt DéFI mee aan boord in coalitie

De partij DéFI zal in Brussel-stad de meerderheid van de PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels komen versterken. Dat zegt Fabian Maingain van DéFI vandaag. Met de drie zetels van DéFI is er nu een sterkere meerderheid van 30 op 49 zetels.

Brussel-stad krijgt de komende zes jaar een heel nieuw bestuur. "Zondag werd er al meteen een akkoord gesloten tussen de partijen PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels", vertelt Bart Dhondt van Groen. Daarmee werd de MR, de vorige coalitiepartner van de PS, uit het bestuur gemeden. "Met die drie hadden we een nipte meerderheid van 27 op 49 zetels.

"We hebben nu de hand uitgestoken naar DéFI om toe te treden tot de meerderheid. Daardoor hebben we een veilige meerderheid van 30 op 49 zetels", legt Dhondt uit. De burgemeester van Brussel blijft Philippe Close van de PS.

De komende dagen wordt nog verder onderhandeld over een zogenoemd meerderheidsakkoord. Daarin wordt de inhoud van het bestuur verder overlegd. "Maar DéFI schrijft zich in het akkoord in dat de drie partijen zondag al sloten", deelt Dhondt nog mee. Het akkoord is dus nog niet helemaal beklonken, maar ook Fabian Maingain van DéFI zegt dat het "doel is om samen een meerderheid te vormen."

Een brede meerderheid is één ding, maar verlopen de gesprekken nog vlot met zoveel partijen rond de tafel? "Tussen Change.Brussels en Ecolo-Groen was er sowieso al veel overlap", zegt Dhondt van Groen. "Op vlak van goed bestuur zit ook DéFI op dezelfde golflengte", gelooft hij. Dhondt spreekt van een "coherent, progressief stadsbestuur". 

Schepenen

Ook over de schepenposten werd intussen gepraat. De nieuwkomer in de meerderheid, DéFI, krijgt één schepenpost. Die gaat naar Fabian Maingain, zoon van partijvoorzitter Olivier Maingain. Groen-Ecolo krijgt vier schepenen. Dat worden Benoit Hellings, Bart Dhondt, Zoubida Jellab en Arnaud Pinxteren. Andere nieuwkomer in het stadbestuur, Change.Brussels, krijgt ook één schepen. Die post gaat naar Ans Persoons, ex-schepen van de SP.A. 

De PS levert met Philippe Close opnieuw de burgemeester. De Franstalige socialisten leveren ook de OCMW-voorzitter en nog vier schepenen. 

Meest gelezen