Magnette (PS) biedt twee schepenposten aan PTB in Charleroi

Paul Magnette, PS-burgemeester van Charleroi, biedt de Franstalige Partij van de Arbeid (PTB) twee schepenzetels aan in het stadsbestuur. Dat zegt hij in Le Soir. Bij de lokale verkiezingen behaalde Magnette een absolute meerderheid in Charleroi. Toch voert hij gesprekken met Ecolo en de PTB om "een zo progressief mogelijke coalitie te vormen". 

Paul Magnette, de partijleider van de PS en huidig burgemeester van Charleroi, biedt twee schepenposten aan de PTB in Charleroi. Als ze mee in een coalitie stappen met de PS, kan de Franstalige Partij van de Arbeid (PTB) de schepen van huisvesting en een ander schepenambt krijgen. Ook het voorzitterschap van het huisvestingsbedrijf La Sambrienne biedt Magnette aan. Dat zegt hij vandaag in Le Soir. 

De PTB werd de tweede grootste partij van Charleroi en haalde bijna zestien procent van de stemmen. "Ze moet verantwoordelijkheid nemen", vindt Magnette dan ook.

Mélenchon of Iglesias?

De PS'er vraagt zich af hoe de PTB zich bij de volgende gesprekken donderdag zal opstellen. Als Jean-Luc Mélenchon in Frankrijk, die volgens Magnette enkel oppositie voert met zijn La France insoumise? Of meer als Pablo Iglesias van Podemos in Spanje, die wel praat met de Spaanse sociaal-democraten?

Magnette gelooft niet dat de PTB-kandidaten zullen ingaan op zijn voorstel, maar hij vindt dat ze uitnodigingen niet kunnen weigeren. Hij heeft de vertegenwoordigers van de PTB gevraagd om aanstaande donderdag "met concrete voorstellen, die technisch en financieel haalbaar zijn" te komen. "Zijn ze klaar om compromissen te sluiten?" vraagt de vertrekkende burgemeester zich af.

Eerder had Magnette al gesprekken met Sofie Merckx en Germain Mugemangango, de nummer één en de nummer twee van de PTB in Charleroi. Toen bleek er bij de PTB weinig ruimte voor onderhandelen, volgens Magnette. De PS-burgemeester had ook al contacten met Ecolo, de Franstalige zusterpartij van Groen. 

Sofie Merckx en Germain Mugemangango, de nummer één en twee van de PTB in Charleroi

Meest gelezen