Videospeler inladen...

Deltour: "Belgische journalistiek verliest met Hugo de Ridder visionair icoon"

De journalistiek in ons land verliest met het overlijden van Hugo de Ridder één van zijn visionaire iconen die heel wat sporen nagelaten heeft. Dat zegt Pol Deltour, secretaris-generaal van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Deltour herinnert zich de Ridder als een bijzonder joviale man. Volgens de Leuvense socioloog Luc Huyse was de Ridder een van de eerste journalisten die aandacht had voor de inviduele politicus.

"De Ridder situeerde zich op de wip tussen twee grote periodes van de journalistiek in ons land, met name de gepolitiseerde en de onafhankelijke, ontvoogde pers. Zoals hij tijdens de gepolitiseerde periode aan onderzoeksjournalistiek deed, was niet evident. In die zin heeft hij ook een visionaire rol gespeeld in die evolutie", aldus Deltour.

"Wat indertijd nieuw was voor mij was de aandacht die Hugo de Ridder samen met Knack-hoofdredacteur Sus Verleyen in zijn schrijfsels had voor de individuele politicus en de cruciale rol die deze soms speelt in bepaalde politieke ontwikkelingen". Dat zegt de Leuvense socioloog Luc Huyse in reactie op het overlijden van Hugo de Ridder.

De Ridder en Verleyen hebben een nieuwe trend ingeleid waarin media ook oog hadden voor de rol van de individuele politicus

"Indertijd hadden journalisten vooral aandacht voor tactieken en strategieën van structuren zoals partijen en vakbonden. De Ridder en Verleyen hebben een nieuwe trend ingeleid waarin media niet louter meer oog hebben voor het collectief maar ook voor een andere dimensie, met name de rol van de individuele politicus", aldus Huyse.

Dat die rol in bepaalde gevallen zeer groot is, bewijst volgens Huyse bijvoorbeeld het overleg in de jaren 80 in Poupehan. De Ridder onthulde daarvan het bestaan, waarbij eerste minister Wilfried Martens, ACV-vakbondsleider Jef Houthuys, Fons Verplaetse en toenmalig BAC-voorzitter Hubert Detremmerie "en petit comité" onder meer maatregelen bespraken voor het herstel van de Belgische economie.

Meest gelezen