Videospeler inladen...

Gaan stroomschepen ons door een koude winter helpen?

Energieproducent Engie Electrabel overweegt drijvende elektriciteitscentrales in te zetten om een mogelijk stroomtekort op te vangen. Dat schrijven de kranten "De Tijd" en "De Standaard". De woordvoerster van Engie Electrabel bevestigt het verhaal.  

Omdat momenteel maar 1 van de 7 kernreactoren in ons land werkt, dreigt ons land vanaf volgende maand te weinig stroom te hebben. Om onheil te vermijden, heeft Engie Electrabel de regering beloofd op zoek te gaan naar 750 megawatt extra stroomreserve. Die zouden als buffer min of meer moeten volstaan. En ze zouden perfect geleverd kunnen worden door zogenaamde stroomschepen, zo heeft "De Tijd" achterhaald.

Drijvende elektriciteitscentrales

Stroomschepen zijn drijvende elektriciteitscentrales. Het zijn schepen die diesel- of gasgeneratoren aan boord hebben waarmee elektriciteit kan worden opgewekt. Ze kunnen voor de kust worden aangesloten op het plaatselijke elektriciteitsnet en het zo voorzien van stroom. 

Momenteel worden stroomschepen vooral ingezet als noodoplossing in ontwikkelingslanden. Als ze effectief ons land met stroom zouden bevoorraden, dan zou dat de eerste keer zijn dat zoiets in Europa gebeurt.  "Het klopt dat wij die piste onderzoeken", bevestigt woordvoerster van Engie Electrabel Hellen Smeets aan onze redactie. "Maar op dit moment is er nog niets beslist. Veel zal afhangen van de technische haalbaarheid. Die schepen moeten bij ons kunnen aanmeren en aangesloten kunnen worden op het net. Het is aan netbeheerder Elia om uit te zoeken waar dat kan." 

Veel zal afhangen van de technische haalbaarheid. Op dit moment is er nog niets beslist.

Hellen Smeets, woordvoerster Engie Electrabel

Bij Elia zegt woordvoerster Marleen Vanhecke dat er momenteel een aantal locaties bekeken worden, maar dat een definitief oordeel nog niet voor morgen is.

Als er al een geschikte locatie gevonden wordt, dan zal het hoe dan ook nog een paar maanden duren vooraleer het eerste schip bij ons kan zijn. Tegen dan is het stroomtekort misschien al een feit, of blijkt er van een stroomtekort helemaal geen sprake meer te zijn.

Energiespecialist André Jurres van Energie-Blog.com ziet in de stroomschepen hoe dan ook maar een tijdelijke oplossing die een land als België niet waardig is. Zo heeft hij in "De Ochtend" op Radio 1 gezegd.  (Klik hieronder op het driehoekje om het gesprek uit "De Ochtend" te beluisteren) 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen