AFP or licensors

Geruzie breekt Australische liberalen zuur op: regering speelt meerderheid kwijt

De Australische liberale regering is haar meerderheid kwijtgespeeld. De ene zetel die ze op overschot had, is verloren gegaan na een pijnlijke nederlaag bij een tussentijdse verkiezing. Premier Scott Morrison, nog maar enkele maanden aan zet, zal het tot mei volgend jaar moeten doen met een minderheidsregering. Maar zijn regering zal de rit hoe dan ook uitdoen, heeft Morrison gezegd.

Scott Morrison werd enkele maanden geleden premier van Australië, nadat zijn partijgenoot Malcolm Turnbull na twee vertrouwensstemmingen tot ontslag bwas gedwongen binnen zijn eigen liberale partij. Turnbull kondigde aan dat hij ook zou opstappen als parlementslid, waardoor er verkiezingen moesten komen in zijn kiesdistrict Wentworth in de buurt van Sydney.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

De bewuste zetel gold altijd als een "safe seat" voor de Liberal Party: sinds de oprichting van het kiesdistrict was de zetel in Wenworth voor een liberaal.

Ruzie

Maar het geruzie binnen de partij heeft het tij doen keren: Op basis van de exitpolls van nieuwszender ABC en met zowat 30 procent van de stemmen geteld, lijkt het een uitgemaakte zaak dat de Liberal Party de zetel kwijtspeelt. De liberaal Dave Sharma moet het afleggen tegen Kerryn Phelps, een onafhankelijke kandidate die bekend staat als een voorvechtster van het holebihuwelijk. 

Volgens analisten zijn de kiezers in Wenworth boos over de manier waarop hun vertegenwoordiger Malcolm Turnbull het premierschap werd ontnomen.

Door de nederlaag in Wentworth zal premier Morrison nog tot de parlementsverkiezingen van mei volgend jaar het land moeten leiden met een minderheidsregering. Volgend jaar zijn federale verkiezingen en de  coalitie doet het niet goed in de peilingen.

Meest gelezen