Videospeler inladen...

Mexico opent dan toch de grens voor vrouwen en kinderen uit "migrantenkaravaan"

De Mexicaanse autoriteiten gaan nu toch de grens openen voor een deel van de "migrantenkaravaan" die vanuit Midden-Amerika de VS hopen te bereiken. Op de grens tussen Guatemala en Mexico waren ze eerst tot stilstand gekomen en teruggedrongen door de Mexicaanse oproerpolitie.

Duizenden migranten uit Midden-Amerika zijn al een week te voet op weg naar de Verenigde Staten. Honderden van hen hebben de voorbije nacht doorgebracht op de brug over de Suchiate-rivier die Tecun Uman (Guatemala) verbindt met Tapachula (Mexico). 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Op de brug was eerder tumult uitgebroken toen honderden migranten erin slaagden om door een grenshek te komen, maar teruggedreven werden door de Mexicaanse oproerpolitie, die traangas inzette.

Sommige migranten sprongen van de brug in de rivier om al zwemmend Mexico te bereiken.

"Op de vlucht voor geweld"

De migranten zijn afkomstig uit Guatemala, El Salvador en vooral Honduras, enkele van de armste en meest gewelddadige landen van Latijns-Amerika. "We zijn op de vlucht voor geweld, maar we worden hier met nog meer geweld geconfronteerd", zegt een vrouw uit Honduras aan het Franse persagentschap AFP. 

AFP or licensors

Onder druk van de Amerikaanse regering treden Mexico en de Midden-Amerikaanse landen op de route harder op tegen de migranten die op weg zijn naar de VS. 

De Amerikaanse president Donald Trump had de voorbije week al meermaals op Twitter kritiek geuit op de migranten die onderweg waren. Gisteren bedankte hij de Mexicaanse regering voor haar inspanningen om de karavaan tegen te houden. Hij dreigde ermee de Amerikaanse grens te sluiten en hulp stop te zetten aan landen die de karavaan laten doorgaan. "Ze kunnen net zo goed rechtsomkeer maken. Ze komen dit land niet in", zei hij. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verweet de aanvoerders van de karavaan dat ze vrouwen en kinderen inzetten "als schild om vooruit te komen".  

Vanavond laten de Mexicaanse autoriteiten uiteindelijk weten dat ze de grens openen voor de vrouwen en kinderen van de karavaan.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen