Videospeler inladen...

Megabetoging tegen brexit: meer dan half miljoen mensen trokken door Londen

Honderdduizenden, volgens de organisatoren zelfs bijna 700.000 betogers, zijn vanmiddag door de straten van Londen getrokken. Onder de noemer "People's Vote" eisten zij inspraak in de finale brexitdeal. Een van de opties moet volgens hen zijn: gewoon bij de EU blijven. De mars is de grootste in Londen sinds de betoging tegen de oorlog in Irak in 2003. "Dit kan May niet zomaar naast zich neerleggen", zegt VRT-journalist Ivan Ollevier ter plaatse.

De Britten hebben niet echt een cultuur van betogen, maar deze mars is de "grootste manifestatie over de brexit" die de voorbije jaren is gehouden. Honderdduizenden, volgens de organisatoren zelfs 670.000 mensen, stapten vanmiddag door de straten van de Britse hoofdstad. Dat maakt deze mars  zelfs de grootste betoging in Londen in 15 jaar. In 2003 bracht een manifestatie tegen de oorlog in Irak nog meer volk -1 miljoen mensen- op de been.

De kans op een nieuw referendum is nochtans niet groot, legt VRT-journalist Ivan Ollevier uit vanuit Londen. "Premier May zegt al maanden dat er van geen sprake kan zijn", zegt hij. "Toch kan ze honderdduizenden mensen in de straten van Londen niet zomaar naast zich neerleggen. Hiermee zal de druk op haar alleen maar toenemen."

De druk op May zal hiermee alleen maar toenemen

Het land is volgens Ollevier al langer gepolariseerd en de aanslepende brexit-onderhandelingen doet dat geen goed. "De tegenstanders zijn nu nog meer dan ooit overtuigd van hun gelijk", zegt hij. "Anderzijds zijn de voorstanders van de brexit gesterkt in hun overtuiging dat er met de EU niet samen te werken valt."

People's Vote

"De voorbije maanden is er in het Verenigd Koninkrijk een campagne gegroeid onder de noemer 'People's Vote'", zegt VRT-journaliste Veerle De Vos, die ook ter plaatse is, op Radio 1. 

"Die People's Vote is een verzameling van een reeks pro-Europese bewegingen, politici van zowel de Tories als van Labour, de vakbonden en een hele hoop bekende Britten. Een hele bonte mengeling van mensen die zeggen dat ze in 2016 niet goed wisten waarvoor ze stemden en die stellen dat 'ze ons vanalles hebben wijs gemaakt en dat daar nu niks van blijkt te kloppen'. Ze vinden dat ze over dat finale akkoord moeten kunnen stemmen. Daarbij moet ook de optie zijn dat ze bij de EU kunnen blijven."

Videospeler inladen...

Veel jonge betogers

Opvallend veel jongeren en studenten stappen mee in de betoging. Velen van hen mochten ten tijde van het brexitreferendum in 2016 nog niet stemmen, maar eisen nu hun rechten op over hun toekomst. "Zij vinden: wij moeten ook een kans krijgen om te stemmen, want het gaat over ons."

AFP

Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan (foto onder) neemt deel aan de optocht. Hij noemt de mars op Twitter een "historisch moment in onze democratie".

AFP

De betoging wordt ook ondersteund door The Independent, die een online petitie voor een tweede brexit-referendum lanceerde. De tekst werd ondertekend door zo'n 900.000 mensen. Hij waarschuwt voor de "crisis" die zal ontstaan wanneer de parlementsleden moeten stemmen over een akkoord. De volksvertegenwoordigers moeten "ofwel beslissen om ons land armer te maken, onze essentiële openbare diensten te vernielen en de levenskansen van de jongeren te ruïneren, ofwel ons allemaal een stem geven over elke brexit-akkoord."

AFP

Herbeluister hier de vooruitblik van Veerle De Vos in "De ochtend":

(lees verder onder de foto)

Nog geen deal

"Sommige peilingen suggereren dat er steeds meer mensen die 'leave' hadden gestemd nu van mening veranderd zijn", legt De Vos uit. "Maar het is zeker niet zo dat de hele bevolking van mening is veranderd."

Brits premier Theresa May voelt overigens ook helemaal niks voor een nieuw referendum. "Er komt geen tweede referendum, de mensen hebben al gestemd", zegt ze daarover.

Op 29 maart volgend jaar stapt het Verenigd Koninkrijk normaal gezien uit de Europese Unie maar een akkoord daarover is nog altijd niet rond. En dat verhoogt de druk op May, die een harde brexit - zonder akkoord dus - wil vermijden. "Zal ze dat overleven? Of zal haar partij ervoor kiezen om haar te vervangen door zo iemand, die er wel zo'n harde brexit doorkrijgt?"

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen