Ook twintigtal extreemlinkse en extreemrechtse aanhangers op terreurlijst van OCAD

De terreurlijst van ons land is uitgebreid met de namen van een twintigtal extreemlinkse en extreemrechtse aanhangers. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De lijst wordt bijgehouden door het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land uitvoert. Een tijd terug werd het mogelijk gemaakt om in de databank niet enkel radicale Syriëstrijders op te nemen, maar ook haatpredikers.

De databank van het OCAD, de dienst die de dreigingsanalyse in ons land uitvoert, werd oorspronkeljk opgericht om Foreign Terrorist Fighters efficiënt te kunnen opvolgen. Het ging dan voornamelijk om mensen die in Syrië of Irak gingen strijden. Eén grote databank voor alle veiligheidsdiensten moest het mogelijk maken om sneller en beter te reageren. 

En dat systeem van opvolging leek goed te werken. Daarom werd een tijd terug beslist om via een koninklijk besluit op de lijst een nieuwe categorie van haatpredikers toe te voegen. Het is in die categorie dat nu 23 mensen zijn toegevoegd: 16 extreemlinkse aanhangers en 7 extreemrechtse aanhangers.

23 mensen zijn aan de lijst toegevoegd: 16 extreemlinkse aanhangers en 7 extreemrechtse aanhangers

Eén van hen is Tomas Boutens, één van de kopstukken de extreemrechtse groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Hij kreeg enkele jaren geleden een celstraf van vier jaar voor terrorisme. 

Maar de veiligheidsdiensten zouden ook onderzoeken of Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild en Vrienden, op de lijst moet. Zijn rechtse jongerenbeweging kwam onlangs in opspraak na een reportage van ons duidingsmagazine "Pano", waarin heel wat racistische en discriminerende berichten te zien waren. 

Meest gelezen