AFP or licensors

Parel aan de kroon van Nationaal Museum in Brazilië heelhuids teruggevonden in de as

In Brazilië is een menselijk fossiel van 12.000 jaar oud in opmerkelijk goeie staat teruggevonden in de as van het Nationaal Museum dat begin september in vlammen opging. Daarmee is de parel aan de kroon van de collectie gered.

Luzia is veilig en wel. Dat heuglijke nieuws kon directeur Alexandre Kellner van het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro gisteren melden. Daarmee is de parel aan de kroon van de collectie gered want Luzia is een menselijk fossiel van 12.000 jaar oud en wellicht het oudste van het hele land.

Begin september legde een verwoestende brand het hele museum in de as. Lange tijd bleef onduidelijk of ook de resten van Luzia waren vernield, maar enkele dagen geleden zijn ze heelhuids teruggevonden in een metalen doos die in een kast stond.

AFP or licensors

Volgens Kellner is de schedel van Luzia compleet en zo goed als ongeschonden. Wel is door de hitte de lijm die de verschillende delen bijeen hield gesmolten waardoor de stukken zijn uiteengevallen. Ook een deel van een dijbeen is gerecupereerd. Alles samen is intussen 80 procent van de resten geïdentificeerd. Sowieso was het skelet niet helemaal volledig.

Luzia is in 1974 ontdekt door de Franse archeoloog Annette Laming-Emperaire in een grot in de deelstaat Minas Gerais. De naam van het fossiel was een knipoog naar Lucy, het wereldberoemde fossiel van een Australopithecus afarenses van zowat 3,2 miljoen jaar oud dat eerder dat jaar in Ethiopië was blootgelegd.

Op basis van de schedel van Luzia hadden Britse wetenschappers een 3D-reconstructie gemaakt die in het Nationaal Museum stond opgesteld. Die is wel helemaal vernield, net als 20 miljoen andere objecten.

Meest gelezen