BELGA/VAN ASSCHE

Pieter Aspe boycot Boekenbeurs wegens inkomgeld: "Boek.be heeft geld genoeg voor organisatie"

Pieters Aspe boycot de Boekenbeurs. Dat zegt de auteur in de kranten van Mediahuis en bevestigt hij aan VRT NWS. Hij vindt het niet kunnen dat bezoekers 10 euro moeten betalen. Organisator Boek.be betreurt zijn beslissing en werpt tegen dat de komende jaren een vernieuwingstraject loopt.

Wie tijdens de komende editie van de Boekenbeurs in Antwerpen een handtekening van Pieter Aspe hoopt te bemachtigen, is eraan voor de moeite: de populaire auteur boycot de hoogmis van de literatuur uit onvrede met het feit dat bezoekers 10 euro moeten betalen om binnen te mogen.

Vorig jaar had Aspe het inkomgeld ook al aan de kaak gesteld, maar volgens hem heeft Boek.be sindsdien niks veranderd. Tegelijk heeft de organisator volgens hem geld genoeg om de Boekenbeurs ook zonder inkomgeld op poten te zetten.

"Boek.be zegt altijd dat het inkomgeld nodig heeft om de organisatie te betalen, maar dat klopt niet", vertelt Aspe aan VRT NWS. "De uitgevers betalen zich blauw om een stand op de Boekenbeurs te krijgen. Met dat geld alleen al, heeft Boek.be genoeg om alles te betalen."

"Het zou mooi zijn mocht Boek.be een geste doen", suggereert hij. "Bijvoorbeeld door mensen een compensatie te geven als ze op de Boekenbeurs 1 of 2 boeken kopen."

Om zijn fans niet met lege handen achter te laten, organiseert Aspe 2 alternatieve signeersessies elders in de stad. "Op 1 en 11 november ga ik in mijn stamcafé Kleine Tuimelaar mijn boeken signeren", zegt hij. "Dat ligt niet toevallig een heel eind van de Boekenbeurs. De eerste 500 mensen die langskomen, krijgen een gratis drankje."

Maatschappelijk belang

Gedelegeerd bestuurd Alexis Dragonetti van Boek.be betreurt de beslissing van Aspe. "Het is zijn goede recht om niet langs te komen", zegt hij aan VRT NWS. "Maar het is niet zijn recht om met de voeten vooruit de hele organisatie van de Boekenbeurs te tackelen."

"Meer dan 100 mensen werken keihard om de Boekenbeurs tot een goed einde te brengen. Die beurs gaat niet alleen over boeken verkopen, maar dient ook een groot maatschappelijk belang. We leven in een tijd met een alarmerend hoge laaggeletterdheid en de Boekenbeurs is een van de weinige momenten waarop boeken onder de aandacht komen."

Op de grond van de zaak wil Dragonetti (nog) niet reageren. "De Boekenbeurs zit in een vernieuwingstraject en dat weet meneer Aspe zelf ook. Bij de vooropening van de komende editie zullen we dat traject uitgebreid toelichten. Daarbij zullen we helder uitleggen waar onze inkomsten vandaan komen en waarvoor we die gebruiken."

Meest gelezen