Videospeler inladen...

Respect en waardering voor overleden Nederlandse ex-premier Wim Kok

Niet alleen  politici, maar ook het Nederlandse Koningshuis heeft  hulde gebracht aan de overleden Nederlandse oud-premier Wim Kok. In ons land krijgt hij ook lovende woorden van SP.A-voorzitter John Crombez.

"Met het grootste respect gedenken wij Wim Kok", zeggen de Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Máxima en oud-koningin Beatrix in een verklaring. "Gedurende vele jaren zette hij zich gewetensvol in voor ons land. Sociale bewogenheid was de grondtoon in zijn leven. Nederland is hem veel dankbaarheid verschuldigd."

De huidige rechtsliberale premier Mark Rutte noemde zijn voorganger zowel "architect als aannemer" van het poldermodel. Kok was "een man om naar op te kijken" en een "gezaghebbend minister-president". "Als minister van Financiën en later als premier van twee kabinetten stond Wim Kok boven de partijen."

Hij was een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die hoge eisen stelde aan zichzelf en aan de mensen met wie hij werkte

"Volkomen betrouwbaar, volkomen integer en altijd gericht op een oplossing. Die hang naar nuance, naar degelijkheid en naar het verstandige compromis typeert hem als bestuurder misschien nog wel het meest. Hij was een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die hoge eisen stelde aan zichzelf en aan de mensen met wie hij werkte" aldus Rutte.

Volgens hem ging onder de "schijnbare onverstoorbaarheid" van Kok een "sociaal bewogen mens" schuil. "Het is geen geheim dat het drama Srebrenica tot op het allerlaatst zwaar op hem heeft gedrukt. Het is die combinatie van hoofd en hart die Wim Kok maakte tot wie hij was. Een groot man aan wie ons land veel dank is verschuldigd. Een man ook die gemist zal worden".

Volgens huidig PvdA-leider Lodewijk Asscher was zijn partijgenoot Kok "een toonbeeld van integriteit. Gedreven, gezagsvol, loyaal, ongelofelijk betrokken".

De christendemocratische leider Sybrand Buma typeert Kok als "een staatsman die in staat was om sociale en politieke tegenstellingen te overbruggen". Fractievoorzitter Rob Jetten van het linksliberale D66 ziet hem als , "de man die stond voor het compromis". Voorman Geert Wilders van de rechtspopulistische PVV gaf geen inhoudelijke kwalificaties, maar wenst wel de familie van Kok veel sterkte toe.

Ook uit ons land komen er steunbetuigingen. SP.A-voorzitter Crombez noemt Kok op Twitter "een groots staatsman, vakbondsleider en integer man".

Meest gelezen