AFP or licensors

Schip van Duitse ngo gaat weer Middellandse Zee op voor reddingsacties

De Duitse hulporganisatie Sea Watch gaat opnieuw reddingsoperaties voor migranten uitvoeren op de Middellandse Zee. De ngo moest haar acties drie maanden lang onderbreken, omdat het reddingsschip van Malta een uitvaarverbod had gekregen.

"Het schip Sea Watch 3 heeft de haven van Valletta deze morgen om 07.00 uur verlaten", meldt de ngo op Twitter. Het schip werd sinds 2 juli vastgehouden in Malta, dat in navolging van Italië besliste om op te treden tegen private organisaties die migranten oppikken die op de Middellandse Zee in de problemen komen bij een poging om in Europa te geraken.

Volgens Sea Watch is het schip "zonder enige wettelijke basis" vastgehouden. Tijdens die "illegale" inbeslagname van het schip zijn meer dan 500 mensen verdronken, meldt de ngo ook.

De Sea Watch 3 zet nu koers naar Spanje, waar het schip nog een onderhoudsbeurt moet krijgen. Daarna vaart het opnieuw uit om in het gebied tussen Libië, Malta en Italië migranten in nood op te sporen.

Meest gelezen