Videospeler inladen...

Trump: "Wij stappen uit akkoord over kernwapens", Gorbatsjov: "Gebrek aan wijsheid" 

De Amerikaanse president Donald Trump wil de VS terugtrekken uit een nucleair wapenverdrag met Rusland. Concreet gaat het om het INF-verdrag uit 1987. Trump doet dat naar eigen zeggen, omdat het volgens hem weinig zin heeft om in het verdrag te blijven, "want de Russen respecteren het al jaren niet meer". Rusland heeft verontwaardigd gereageerd. De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov verwijt Trump "een gebrek aan wijsheid".

Trump beschuldigt Moskou er dus van dat Rusland het verdrag al "meerdere jaren" met de voeten treedt. Het INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) is een verdrag uit 1987 dat indertijd is gesloten tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov.

Het verdrag verbiedt het bezit, produceren en testen van kernraketten voor de korte en middellange afstand (500-5.000 kilometer), die vanaf de grond worden afgeschoten. "Rusland heeft het verdrag helemaal niet gerespecteerd, dus we trekken ons terug uit het akkoord", zegt Trump. "Ze schenden het verdrag al vele jaren." Al gaf hij daarover geen details.

Videospeler inladen...

De beschuldigingen zijn niet nieuw. Ook tijdens het presidentschap van Obama hadden de Amerikanen beweerd dat de Russen  het verdrag schenden. Volgens de Russen schenden de Amerikanen overigens zelf het verdrag met hun rakettenschild tegen Russische raketten. Ook de VS-drones zien de Russen als een mogelijke schending van het verdrag.

Gorbatsjov: "Gebrek aan wijsheid"

Rusland veroordeelt de plannen van Trump om de VS terug te trekken uit het nucleaire akkoord. "Een gevaarlijke stap", zegt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rabkov. Rabkov wil dat het dreigement wordt besproken in de VN-Veiligheidsraad. Hij verwacht dat het wordt veroordeeld door alle landen die zich inzetten voor veiligheid en stabiliteit in de wereld. 

Ook Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de voormalige Sovjetunie en een van de ondertekenaars van het nucleaire verdrag uit 1987, heeft zich uitgesproken over de plannen van Trump. Hij noemt diens voornemen "een grote fout" en verwijt de Amerikaanse president "een gebrek aan wijsheid".

"Oude ontwapeningsakkoorden moeten in geen geval verbroken worden", reageert Gorbatsjov bij het persagentschap Interfax. "Is het zo moeilijk te begrijpen dat het weigeren van dergelijke akkoorden een gebrek aan wijsheid laat zien?"

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen