Videospeler inladen...

Groen test verzoenende taal van De Wever en legt autoluwe binnenstad voor in Antwerpse gemeenteraad

Groen zet maandag twee symbooldossiers op de agenda van de Antwerpse gemeenteraad. Zowel het voorstel voor een autoluwe binnenstad als een oplossing voor de wachtrijen voor sociale woningen worden er besproken. Dat schrijft De Morgen. Nu burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft aangegeven dat hij wil "verzoenen" met links, lijkt dit op een test van de linkerzijde. "Ik ben benieuwd", zegt Groen-kopman Wouter Van Besien. 

"Voorstel tot resolutie: autoluwe binnenstad". Dat staat maandag op de agenda van de Antwerpse gemeenteraad. De naam naast de resolutie: Wouter Van Besien, kopman van Groen in Antwerpen. "In de laatste weken voor de verkiezingen zei iedereen dat ze daar voor waren", zegt hij. "Mijn voorstel is dan ook dat iedereen nu zijn handtekening zet om  de komende legislatuur een autoluw centrum te realiseren." Ook de wachtrijen voor sociale woningen staan op de agenda. "We moeten af van het maximum dat er nu bestaat voor het aantal sociale woningen", vindt Van Besien.

Die voorstellen komen niet toevallig nu. Midden in de Antwerpse coalitiegesprekken zet Groen haar speerpunten op de agenda van de Antwerpse gemeenteraad. Het is bekend dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) lonkt naar Groen om een brede meerderheid te vormen in de Scheldestad. Aan Radio 1 zei De Wever al dat het tijd is om "uit de loopgravensfeer te treden" en bij Jambers op VTM klonk het dat het "tijd is voor verzoening".

De Wever heeft met zijn huidige coalitie (N-VA, CD&V, Open VLD) maar aan één zetel op overschot in de Antwerpse gemeenteraad. "Niet evident", zei De Wever al. Een geel-groene coalitie zou steviger in het zadel zitten. 

N-VA zegt dat ze openstaat voor voorstellen van Groen. Ik vraag me af hoe er nu in gemeenteraad gestemd gaat worden.

Wouter Van Besien, lijsttrekker van Groen in Antwerpen

Met de voorstellen in de gemeenteraad wil Groen testen of de verzoenende taal ook in de praktijk wordt omgezet. "Er wordt verzoenende taal gesproken door Bart De Wever. En de N-VA zegt dat ze openstaat voor voorstellen van Groen", aldus Van Besien. "Ik vraag me dan af hoe deze gemeenteraad zal verlopen, hoe er gedebatteerd zal worden en hoe men er zal stemmen."

Spreidstand

Fractieleider van Groen en Ecolo in de Kamer, Kristof Calvo gelooft niet in de verzoenende toon van De Wever. Hij noemt de burgemeester vandaag een "geweldige acteur". Dat zegt hij in Het Nieuwsblad, en ook bij ons aan de telefoon. "De Wever die een brug wil slaan naar links, dat is een beetje zoals een jager die vegetariër wil worden."

Volgens hem zit De Wever als burgemeester én partijvoorzitter van de N-VA in een lastige spreidstand. "Ik ben niet de HR-manager van de N-VA en stel geen voorwaarden, maar het zijn twee functies die moeilijk of onmogelijk te combineren zijn."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen