AFP or licensors

Verkiezingen Afghanistan verstoord door geweld, meerdere doden bij zelfmoordaanslag kieslokaal Kabul

De Afghanen kiezen vandaag een parlement, maar de stembusgang is ontsierd door geweld. Er zijn meerdere doden gevallen en tientallen mensen raakten gewond bij verschillende ontploffingen aan kieslokalen. De bloedigste aanval was een zelfmoordaanslag bij een kieslokaal in een school in het noorden van de hoofdstad Kabul.

De Afghaanse parlementsverkiezingen vinden plaats met meer dan drie jaar vertraging. Ze werden twee keer uitgesteld door groeiende veiligheidsbedreigingen en disputen over verkiezingshervormingen.

De taliban is fel gekant tegen de verkiezingen. Ze riep haar strijders eerder deze maand op om het "door Amerika geleide proces in het hele land stop te zetten door er zware obstakels voor te creëren". De Taliban, maar ook IS dreigden met aanslagen en riepen mensen op om thuis te blijven. Toch stonden er bij veel stembureaus vandaag lange rijen.

Bij een zelfmoordaanslag bij een kieslokaal in een school in het noorden van de hoofdstad Kabul aan het einde van de stembusgang vielen meerdere doden. Berichten over het aantal dodelijke slachtoffers variëren van 3 tot meer dan 15. Zeker 60 mensen raakten gewond.

Niet alleen op verschillende plaatsen in Kabul, ook elders zijn de verkiezingen door geweld verstoord. In de provincie Tachar werden in enkele districten mortiergranaten afgevuurd door de taliban. In Ishkamish werd daarbij een huis getroffen.

De verkiezingen in Afghanistan verlopen nog om andere redenen moeizaam. Zo hebben in de provincies Kaboel en Kunar heel wat kiezers vanmorgen geen stem kunnen uitbrengen, omdat hun kiesbureau uren na het voorziene openingsuur nog altijd gesloten was wegens het ontbreken van verkiezingsmateriaal.

De kiescommissie heeft beslist om de openingstijden van de stembureaus te verlengen. Op de plaatsen waar het materiaal voor 13.00 uur zal aankomen, zal tot 20.00 uur (lokale tijd) gestemd kunnen worden. In de kiesbureaus waar het materiaal nóg later aankomt, zal pas zondag worden gestemd.

Meest gelezen