Vlaamse film "Girl" wint prestigieuze debuutprijs in Londen en publieksprijs in China

"Girl", het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, heeft op het filmfestival van Londen een prestigieuze debuutprijs gewonnen. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Eerder vandaag viel de film ook al in China in de prijzen.

Regisseur Lukas Dhont heeft in de Britse hoofdstad de Sutherland Award ontvangen, een bekroning voor het beste en meest originele speelfilmdebuut op het BFI London Film Festival. In China, op de tweede editie van het Pinyao Crouching Tiger Hidden Dragon International Film Festival, ging de film  aan de haal met de People's Choice Award.

Het winnen van de Sutherland Award is een zeer uitzonderlijke bekroning

"Het is nog maar de tweede maal dat de Sutherland Award aan een Belgische speelfilm wordt uitgereikt", meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds in een persbericht. "De eerste keer was in 1966 met "De man die zijn haar kort liet knippen" van André Delvaux. Het winnen van de prijs is dan ook een zeer uitzonderlijke bekroning."

De film "Girl" is geïnspireerd op waargebeurde feiten en vertelt het aangrijpende verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden. Het langspeelfilmdebuut van Dhont is de Belgische Oscarinzending dit jaar. De film werd eerder ook al bekroond op het Festival van Cannes, San Sebastian en Zürich.

Meest gelezen