Annick De Ridder (N-VA Antwerpen) en Filip Watteeuw (Groen Gent).

Annick De Ridder: "Als er zich in 2019 een as aandient van PTB en PS, antwoordt N-VA met confederalisme"

Bart De Wever maakt in Antwerpen een opening voor een coalitie met Groen. Sommige politieke analisten suggereren dat dat mogelijk ook een strategische zet is met het oog op de federale verkiezingen. Want in Wallonië en Brussel is erg links gestemd. Maar Antwerps N-VA-kopstuk Annick De Ridder steekt een waarschuwende vinger op: "Dat is geen ruk naar links, maar naar extreemlinks."

Annick De Ridder bevestigt dat de huidige 'Zweedse coalitie' in Antwerpen van de N-VA, Open VLD en CD&V wel zou kunnen voortdoen, maar dat dat ook "erg krap" is. "Dus Bart De Wever voert nu met open vizier gesprekken met andere partijen." 

Kristof Calvo van Groen bestempelde die opening naar links van De Wever al als toneel. De Ridder spreekt dat tegen. "Hij voert een eerlijke ronde. Het spreekt wel voor zich dat het belangrijk is dat hij een stabiele coalitie op de been brengt."

Als 'testcase' voor de goede wil van de N-VA legt Groen maandag twee symbooldossiers, over een autoluwe binnenstad en over sociale woningen, op tafel in de gemeenteraad. Een slimme zet? "Ik noem dat vooral een klein theaterstukje. Het is nu een gemeenteraad in lopende zaken. Het is niet aan die gemeenteraad om nu belangrijke beslissingen voor de toekomst te nemen." Niet dat dat geen belangrijke thema's zijn, zegt De Ridder. "Maar we gaan dat niet in lopende zaken beslissen."

Het is niet aan een gemeenteraad in lopende zaken om nu belangrijke beslissingen voor de toekomst te nemen

Annick De Ridder (N-VA)

Filip Watteeuw van Groen in Gent vindt het normaal dat de Antwerpse afdeling zich vragen stelt over de avances van De Wever. "Hij heeft de voorbije jaren heel scherpe taal gebruikt ten aanzien van groen en links. Men moet die resoluties in dat kader zien."

Videospeler inladen...

Is dit een 'federale' strategie?

Die opening naar links van de N-VA is nochtans misschien belangrijk met het oog op 2019, suggereren sommige analisten. Zeker als je kijkt naar hoe de Franstalige kiezer heeft gestemd: erg links. 

"Wat nu in Wallonië en Brussel gebeurt, is werkelijk hallucinant", reageert De Ridder daarop. "Dat is geen ruk naar links, maar naar extreemlinks. Magnette biedt zelfs openlijk twee schepenambten aan aan PTB in Charleroi. Ook in Brussel dreigt PTB mee aan de macht te komen." 

Wij gaan als Vlaanderen niet betalen voor de oude socialistische en extreemlinkse recepten van het verleden

Annick De Ridder (N-VA)

"Laat me heel duidelijk zijn: als er zich in 2019 een as aandient van PTB en PS, is er voor onze partij maar 1 antwoord: confederalisme. Want wij gaan als Vlaanderen niet betalen voor de oude socialistische en extreemlinkse recepten van het verleden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen