Videospeler inladen...

Belgisch Solar Team neemt na eerste racedag al meteen de leiding

Het Belgische team dat deelneemt aan de Carrera Solar Atacama, een race door Zuid-Amerika met zelfgebouwde zonnewagens, is uitstekend begonnen. Ondanks pech bij de start, staan de studenten van de KU Leuven na de eerste wedstrijddag al meteen aan de leiding.

De wedstrijd begon gisteren rond 12u45 plaatselijke tijd bij La Moneda, het plein voor het presidentiële paleis in de Chileense hoofdstad Santiago. De eerste kilometers moesten de wagens het drukke verkeer trotseren, wat gepaard ging met heel wat zenuwen. "We werden begeleid door een politie-escorte omdat het verkeer volledig vastzat", getuigt de piloot van de Belgische zonnewagen Jasper Schrijvers. "Zodra we uit het verkeer waren konden we volle gas geven."    

Het Belgische team was nochtans als laatste gestart (zie artikel hiernaast) en moest dus meteen aan een inhaalrace beginnen. Die is vlot verlopen, al heeft het team even aan de kant van de weg gestaan wegens een probleem met de motor. Langer dan 2 minuten heeft dat oponthoud echter niet geduurd.    

Klimaat blijkt grootste uitdaging

De grootste uitdaging van de wedstrijd blijkt het klimaat te zijn. "Het weer is onvoorspelbaar", zegt student Ruben Dekeyser. "Zeker in de bergen, waar we morgen racen. We zullen onze strategie moeten aanpassen aan de omstandigheden".   

Op de eerste dag is het Belgische team al heel wat onbekende situaties tegengekomen. Zo is hun wagen, de Punch 2, voor het eerst door een tunnel gereden, waar geen zonlicht is. Daarnaast wordt er op de Chileense wegen tol geheven, ook voor zonnewagens. Om tijdverlies te vermijden, werd een begeleider voorop gestuurd die de betaling op voorhand regelde.    

De Punch 2 passeert een tolpoort

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen