The Five Deeps

Bemande duikboot reist naar 5 van de diepste punten ter wereld

Wetenschappers en ingenieurs hebben een bemand duikbootje ontworpen dat zal afdalen in de diepste troggen van de 5 wereldoceanen om er wetenschappelijk onderzoek te doen. Sommige van die troggen, of diepe inzinkingen in de oceaanbodem, zijn nog nooit eerder door mensen bezocht.

Het duikbootje hoort toe aan de Five Deeps Expedition, een groep wetenschappers, ingenieurs en ervaren zeelui die in 11 maanden tijd de  diepste punten in de 5 oceanen wil verkennen.  Het gaat om de Puerto Rico trog in de Atlantische Oceaan (8.648 meter), de Zuid-Sandwich trog in de Zuidelijke IJszee (7.235 meter), de Javatrog in de Indische Oceaan (7.290 meter), de Challengerdiepte in de Marianentrog in de Stille Oceaan (10.925 meter) en de Molloydiepte in de Noordelijke IJszee (5.670 meter).

De batiscaaf Triëste is de eerste bemande duikboot die in 1960 in de Marianentrog afdaalde.

Op de Challengerdiepte na, is geen enkel van de 4 andere bestemmingen ooit tot op de bodem door een mens bezocht. De leden van de expeditie hebben de ambitie dat als eerste te doen.

Duikbootje uit titaan

Ze hebben daarvoor een speciale duikboot ontworpen waarin plaats is voor 2 personen. Het futuristisch ogende vaartuig is gemaakt uit titaan en andere materialen die het moeten beschermen tegen de enorme druk die er op dergelijke dieptes is. Het kan meer dan 16 uur onder water varen en heeft genoeg proviand en andere levensnoodzakelijke zaken aan boord om de bemanning in geval van nood 96 uur in leven te houden. 

Het duikbootje van de expeditie wordt te water gelaten voor een proefduik
The Five Deeps

De leden van de expeditie willen niet alleen diepterecords breken, ze gaan ook wetenschappelijk onderzoek doen. Met camera's en sonarapparatuur gaan ze het leven in beeld brengen en ook gedetailleerde kaarten maken van de zeebodem. Aan de hand van hun onderzoek hopen ze te begrijpen hoe dieren en planten in extreme dieptes overleven, en hoe ze zich daar aan de barre omstandigheden , zoals temperaturen vlak boven het nulpunt en eeuwige duisternis, aanpassen. 

3 hulptoestellen

Voor hun onderzoek krijgen de leden van de expeditie hulp van 3 zogenaamde landers die vanop het moederschip op de oceaanbodem kunnen worden neergelaten. De toestellen zijn uitgerust met apparatuur waarmee bodem- en waterstalen genomen kunnen worden, alsook met vallen om dieren te vangen. 

Een van de 3 zogenaamde landers die het duikbootje vergezellen

De eerste reis, naar de Puerto Rico trog, zou volgende maand plaatsvinden. De laatste in augustus volgend jaar.  Van de hele expeditie wordt een documentaire gemaakt die volgend jaar te zien zal zijn op "Discovery" en "Science Channel".

Meest gelezen