Videospeler inladen...

Welles-nietesspel over Grimbergen. Van Grieken: "Lijst Vernieuwing is geen project van Vlaams Belang"

"De lijst Vernieuwing is geen Vlaams Belang-project", zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang in De zevende dag. "Maar op die lijst staat iemand die werkt voor de fractie van Vlaams Belang", werpt Open VLD-er Bart Somers tegen. Een week na de lokale verkiezingen woedt de discussie over het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang in alle hevigheid. Verschillende partijen raken het niet eens of er in Grimbergen kan worden bestuurd met de Belang-gerelateerde lijst Vernieuwing. 

Wordt het cordon sanitaire doorbroken? Dat lijkt een van de grote politieke discussies na de lokale verkiezingen van vorige zondag. Al dertig jaar geldt de politieke regel dat er niet wordt bestuurd samen met het Vlaams Belang. 

Nu nieuwe lokale besturen worden gevormd, is het debat weer brandend actueel. De coalitiegesprekken in Ninove en Grimbergen staan daarbij in de spotlight. 

Ninove

In Ninove scoorde Forza Ninove van Vlaams Belang-parlementslid Guy D'haeseleer veertig procent. Maar om te kunnen besturen, mist hij voorlopig twee zetels in de gemeenteraad. N-VA gaf al aan dat ze niet met D'haeseleer in zee gaan.

Wat nu met Ninove? "Meneer D'haeseleer neemt zijn verantwoordelijkheid op", zegt voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken. "Hij spreekt met verschillende partijen. Laat hem nu maar in de luwte zijn ding doen." 

Grimbergen

Ook in Grimbergen staat het cordon op de helling. Alleszins, daarover wordt getwist. Waar gaat het over? De lokale lijst 'Vernieuwing' wil in Grimbergen een coalitie vormen met Open VLD en N-VA. Open VLD zou met Chris Selleslagh de burgemeester leveren.

Maar dat was buiten de Open VLD-top gerekend. Die wees erop dat Bart Laeremans, kopman van de lijst Vernieuwing, vroeger lid was van Vlaams Belang. Laeremans zou met de nieuwe coalitie schepen worden. Bovendien wordt Luk Raekelboom zo gemeenteraadslid van een coalitiepartij, en Raekelboom is nog steeds parlementair medewerker van Vlaams Belang.

"De lijst 'Vernieuwing' Grimbergen is geen Vlaams Belang-project", zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken duidelijk. Maar wat met meneer Raekelboom? Die is wel nog altijd lid van de partij. "Uw werk doet er toch niet toe voor het politiek project waarvoor je je engageert. Dit begint op een heksenjacht te lijken", vindt Van Grieken. 

Een lid van Open VLD kan niet samenwerken met een extreemrechtse partij die de rechten van de mens niet respecteert

Bart Somers, burgemeester van Mechelen (VLD-Groen-M+)

Bart Somers, Open VLD-burgemeester van Mechelen, herhaalt echter het partijstandpunt. Hij wijst erop dat Raekelboom niet zomaar een mandataris van Vlaams Belang is. "Op die lijst staat iemand die niet alleen werkt voor de fractie, maar hij is ook ondervoorzitter bij Vlaams Belang Halle-Vilvoorde. Dan is het normaal dat we dat op basis van onze statuten laten controleren door onze statutaire commissie."

Die statuten, de "regels" voor leden van Open VLD, zijn duidelijk, gelooft Somers: "In onze statuten staat dat een lid van Open VLD niet kan samenwerken met een extreemrechtse partij, die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens niet respecteert."

"Alle traditionele partijen hebben mensen in hun rangen die veroordeeld zijn voor fraude en gesjoemel. Dat is allemaal geen probleem", werpt Van Grieken tegen. "Maar als je ooit een rechtse mening hebt gehad, dan moet je op de brandstapel."

Ook N-VA stapte mee in de Grimbergse coalitie met Open VLD en Vernieuwing. "Vlaams Belang komt niet op in Grimbergen. Vernieuwing is een lokale lijst", zegt Annick De Ridder, Antwerps kopstuk voor N-VA. "Wij zien dus het probleem niet."

Meest gelezen