Hans Bonte (SP.A): "Groen is op sommige plekken een koekoeksjong"

De SP.A moet kartelvorming en het cumulverbod in vraag stellen. Dat zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) in "De zevende dag". Over een samenwerking tussen links en de N-VA in Antwerpen doet hij meewarig: "Bart De Wever is politiek vleesgeworden macht."

Hoe moet het verder met de linkerzijde van het politieke spectrum na de lokale verkiezingen van 14 oktober? Die vraag stond vandaag centraal in een debat tussen Hans Bonte (SP.A), Filip Watteeuw (Groen) en Raoul Hedebouw (PVDA) in "De zevende dag" op Eén.

Bonte stelde daarbij openlijk het nut van de kartels met Groen in Mechelen en Gent in vraag. "We moeten bekijken wat de rol van Groen is in kartels", zei hij. "Groen is op sommige plekken een koekoeksjong." Bonte bedoelt daarmee dat Groen voordeel haalt uit de kartels met SP.A, net zoals koekoeksjongen hun ei in het nest van een andere vogel leggen. 

In Mechelen vormen de Open VLD van Bart Somers en Groen van Kristof Calvo samen een kartel. Dat haalde 25 zetels, waarvan er 13 naar Groen gingen, 10 naar Open VLD en 2 naar onafhankelijke kandidaten.

"Ik zou niet op de stoel van Somers willen zitten", zei Bonte over het kartel in Mechelen. "Het kartel is de grootste formatie, maar nu moet hij met Calvo over de vorming van een college onderhandelen."

"In Gent is net hetzelfde aan de hand", voegde Bonte eraan toe. Hij verwijst naar het feit dat Groen daar in het kartel met de SP.A eveneens de grootste speler werd, met 14 verkozenen voor Groen tegenover 7 verkozenen voor SP.A.

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Daarnaast stelde Bonte dat de SP.A zich moet afvragen onder welke naam de partij zich aan de kiezer wil presenteren. "Zelf zou ik nooit met een andere naam dan de SP.A willen opkomen. We moeten evalueren of het zin heeft om dat onder andere namen te doen."

Cumulverbod

Hij suggereerde voorts opnieuw dat het cumulverbod dat de SP.A zichzelf heeft opgelegd een slechte zet was. "Het cumulverbod is de grootste masochistische maatregel die mijn partij ooit heeft ingevoerd", zei hij. "Zo proberen wij als enige partij onze maagdelijkheid te bewijzen terwijl onze tegenstanders dat niet doen."

"Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen vragende partij om te cumuleren. Ik heb het 18 jaar gedaan, maar het is tijd dat ik me op mijn stad kan concentreren."

Het cumulverbod is de grootste masochistische maatregel die mijn partij ooit heeft ingevoerd

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde (SP.A)

Volgens Kristof Calvo, die de kartellijst in Mechelen duwde, "slaat Bonte twee keer de bal mis". Ten eerste is hij het niet eens met Bontes kritiek op het kartel in Mechelen, want volgens Calvo kon Bonte "zelf groeien dankzij een kartel met Groen". Ten tweede gelooft hij dat een decumul voor vernieuwing zorgt in partijen en heeft SP.A dat net nodig. "Als het verlies van SP.A al te maken heeft met de (de)cumul, dan is het omdat ze het te laat hebben ingevoerd", aldus Calvo. 

Lees verder onder de tweets van Kristof Calvo.

Videospeler inladen...

Bart De Wever

Tot slot deed Bonte erg meewarig over de toenadering die Bart De Wever tot Groen in Antwerpen zoekt in een poging een coalitie op de been te brengen. Hij gelooft niet dat de aftredende burgemeester echt een positief en constructief politiek project wil uittekenen.

"Bart De Wever is politiek vleesgeworden macht", zei Bonte. "Daarvoor heb ik bewondering, maar hij is een slechte acteur. Ik voel, ruik en zie zijn absolute zucht om zo snel mogelijk een meerderheid te vormen. Eigenlijk kan hij niet besturen, hij heeft iemand nodig. Met alle kwaliteiten die hij bezit, had ik een betere acteur verwacht."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Volgens politiek journalist Ivan De Vadder gaf Bonte met zijn opmerkingen kritiek op de integrale strategie die de SP.A in de aanloop naar 14 oktober hanteerde. "Morgen vindt een partijbureau plaats", zei hij in "Het journaal". "Ik vermoed dat zijn uitspraken daar zwaar zullen vallen, zeker bij voorzitter John Crombez."

Videospeler inladen...

Meest gelezen