Hebt u het pilotengat in het wolkendek gespot?

Boven delen van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waren gisteren bijzondere cirkels in het wolkendek te zien. "Een pilotengat", legt weerman Frank Deboosere uit.

Een cirkelvormige hap uit het wolkendek: dat was gisteren rond de middag boven delen van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant te zien. Het fenomeen viel onder anderen Anneleen Roesems uit Sint-Ulriks-Kapelle op en via Twitter vroeg zij fysicus Lieven Scheire en weerman Frank Deboosere om hulp.

In het weerbericht van gisteravond gaf Deboosere tekst en uitleg. "Dit is een pilotengat," zei hij. "Daarbij is een vliegtuig door de wolken gevlogen. Die bestonden uit onderkoelde druppeltjes. Die druppeltjes verdampten en vormden ogenblikkelijk ijskristallen. Dat leidde tot spectaculaire gaten in de bewolking."

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen