AFP or licensors

Israël schort ontruiming van bedoeïenendorp Khan al-Ahmar op

Israël heeft de ontruiming van het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar op de Westelijke Jordaanoever opgeschort. De bijna 200 inwoners wachtten de voorbije weken op de komst van de Israëlische bulldozers, maar maakten geen aanstalten om hun dorp te verlaten. 

Israël had de inwoners van Khan al-Ahmar bevolen om het dorp voor 1 oktober te verlaten. Na het verstrijken van de deadline zou Israël Khan al-Ahmar met de grond gelijkmaken. De inwoners maakten echter geen aanstalten om te vertrekken.

Ze worden gesteund door internationale activisten, die naar Khan al-Ahmar zijn gekomen om te protesteren tegen de eerder aangekondigde komst van de bulldozers.

Khan al-Ahmar ligt enkele kilometers ten oosten van Jeruzalem, tussen de Israëlische nederzettingen Maale Adumim en Kfar Adumim. Dat is het strategische gebied dat de Westelijke Jordaanoever in een noordelijke en zuidelijke helft verdeelt. Eind mei velde het Israëlische hooggerechtshof een vonnis dat de vernietiging van het dorp beval, omdat het illegaal zou zijn gebouwd. De inwoners zouden zo'n 12 kilometer verderop moeten gaan wonen. 

AFP or licensors

De geplande ontruiming is scherp veroordeeld door de internationale gemeenschap. De VN, de Europese Unie en mensenrechtenorganisaties riepen op om Khan al-Ahmar te laten bestaan, vanwege de impact op de gemeenschap en in het belang van een eventuele tweestatenoplossing.

Ook ons land noemde de geplande ontruiming "een grove schending van de internationale verplichtingen die Israël als bezettende macht heeft volgens het internationale humanitaire recht".

De Israëlische regering lijkt -voorlopig- in te binden. Premier Benjamin Netanyahu heeft tot nader order het plan bevroren, zo maakte zijn kabinet vandaag bekend. "De intentie is de onderhandelingen en de voorstellen die wij van de verschillende partijen hebben gekregen een kans te geven", zo staat het in een verklaring.

Meest gelezen