Videospeler inladen...

Protest na homofoob geweld in Parijs: "Heb niets verkeerd gedaan, ben alleen homo"

Op de Place de la République in de Franse hoofdstad Parijs is in de vooravond geprotesteerd tegen homo- en transfoob geweld. Enkele holebi- en transgenderbewegingen hadden opgeroepen tot de actie na enkele recente gewelddadige aanvallen tegen holebi’s. "Veel slachtoffers doen geen aangifte, omdat ze niet weten of ze serieus gaan genomen worden", klinkt het.

De Franse acteur en activist Guillaume Melanie was recent nog slachtoffer van homofoob geweld en deelde een foto waarop hij helemaal in elkaar is gelagen. "Het is niet leuk om je op die manier te tonen, om op zo’n moment een foto van jezelf te nemen", zegt hij vanavond aan Reuters. "Je bent bedekt met bloed en bent in shock." Hij heeft net naar eigen zeggen toch gedaan om een punt te maken. "Ik heb niets verkeerd gedaan. Ik heb niemand lastig gevallen. Ik ben alleen homo."

Volgens officiële cijfers, waar het Franse persbureau AFP over bericht, is het aantal gewelddadige aanvallen tegen holebi’s met 37 procent gedaald tijdens de eerste negen maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens Franse holebi-verenigingen is niet zozeer het aantal aanvallen gedaald, maar wel het aantal aangiftes. Amper 4 procent van de slachtoffers zou aangifte doen, omdat ze merken dat daders zelden worden gevat.

Veel slachtoffers weten niet of ze serieus gaan genomen worden

Jeremy Faledam, de voorzitter van de holebi-vereniging "Sos Homophobie"

"Veel slachtoffers gaan niet naar de politie, omdat er veel vooroordelen zijn. Ze weten niet hoe ze gaan behandeld worden en of ze serieus gaan  genomen worden", zegt Jeremy Faledam, de voorzitter van de holebi-vereniging "Sos Homophobie" aan Reuters. Volgens hem is er nog veel werk aan de winkel. "Niet alleen om slachtoffers beter te ondersteunen, maar ook om politieagenten op te leiden om met homofoob geweld om te gaan."

In Frankrijk woedt een bits debat over ivf-behandelingen voor lesbische koppels en singles. "We zien een herhaling van wat er gebeurde tijdens het maatschappelijke debat over het homohuwelijk", zegt Faledam. "Er wordt gezegd dat holebi’s geen recht hebben op dezelfde rechten hebben als anderen. Dat beïnvloedt niet alleen de dagelijkse leven van veel holebi’s, maar moedigt mensen ook aan om naar hun vooroordelen te handelen en holebi’s aan te vallen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen