Videospeler inladen...

Waarom Trump ermee dreigt uit nucleair verdrag te stappen: "Dit is blufpoker voor zijn achterban"

In forse bewoordingen kondigde Amerikaans president Trump gisteren plots aan dat hij uit het kernwapenverdrag met Rusland wil stappen. Maar hoe moeten we die uitspraak nu kaderen? Amerikacorrespondent Björn Soenens analyseert.

De VS sloten in 1987 het zogenaamde INF-verdrag met de toenmalige Sovjet-Unie dat het aantal middellangeafstandskernwapens voor beide landen beperkt. Maar, zo stelt Trump nu: "Rusland heeft het verdrag helemaal niet gerespecteerd, dus we trekken ons terug uit het akkoord."

Amerikacorrespondent Björn Soenens sust enigszins in "De ochtend" op Radio 1: "Trump zegt zoveel. Hij is op dit moment bezig met een campagnetournee voor de midterms, de tussentijdse verkiezingen in de VS. Om de twee dagen gaat hij naar een nieuwe plek. Hij zal overal wel iets zeggen. In Montana zei hij nog: 'Misschien moeten we wel journalisten laten aanvallen door politici', zoals dat eens gebeurd is in Montana." 

Hij speelt voor zijn achterban: kijk eens hoe hard ik ben, kijk eens wat ik allemaal durf te zeggen

Volgens Soenens speelt Trump vooral "blufpoker": "Hij speelt voor zijn achterban: kijk eens hoe hard ik ben, kijk eens wat ik allemaal durf te zeggen. Maar in de praktijk komt daar vaak niets van terecht. Deze week zei hij nog: 'Ik ga het handelsakkoord met Mexico opzeggen als die vluchtelingenkaravaan uit Honduras doorgang krijgt'. Vervolgens ziet hij helikopters met Mexicaanse politiemensen naar de grens met Guatemala trekken en zegt hij: 'Goeie Mexicanen, goeie verhoudingen'. Zo werkt het beleid van Donald Trump, altijd."

Belangrijkste midterms ooit

Dat Trump in volle campagnemodus zit, illustreert het belang van die midterms. "Het enige ambt dat niet verkozen wordt, is dat van president. Dit is volgens vele waarnemers een van de belangrijkste tussentijdse verkiezingen in de geschiedenis van de VS. Dat omdat het zo'n referendum is over het beleid van deze toch wel bijzondere president, Donald Trump, die de hele bestaande orde overhoop heeft gegooid."

Maar het zijn wel verkiezingen waar heel weinig mensen aan deelnemen. Vorige keer lag de opkomst op amper 36 procent. "Het grote thema van deze verkiezingen is dan ook, zo blijkt op de rally's van Bernie Sanders en Donald Trump: ga alsjeblieft stemmen. 'Stop met zeuren en met op de kap te zitten van politici en van dit land als je niet buiten komt en niet naar de stembus gaat. Dan heb je geen recht van spreken'."

Totale stilstand dreigt

Welke richting het uitgaat voor die midterms? "De peilingen, voor wat ze waard zijn, zeggen dat de kans 80 procent is dat de Democraten het Huis van Afgevaardigden terugwinnen. Maar ook dat de kans maar 10 à 15 procent is dat ze winnen in de Senaat. Dus die zou nog steviger in Republikeinse handen komen. Dat is het orgaan dat zorgt voor benoemingen van onder meer rechters. Dus een heel verdeeld beeld."

En dat is slecht nieuws voor de Amerikaanse politiek. "Het zou zo wel eens tot een totale stilstand kunnen komen in Washington. Want om wetten goed te keuren heb je een meerderheid nodig in beide Kamers. Als die totaal verdeeld is, kan het wel eens zijn dat er niets gebeurt in het Congres."

Herbeluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen