Videospeler inladen...

Borsus (MR): "Als moord op Khashoggi wordt bewezen, overwegen we om geen wapens aan Saudi-Arabië meer te leveren"

De minister-president van Wallonië sluit niet uit dat België stopt met wapens te leveren aan Saudi-Arabië als wordt bewezen dat journalist Jamal Khashoggi werd vermoord in het Saudisch consulaat in Istanbul. Dat zegt Willy Borsus (MR) vandaag aan RTBF. "Als de feiten worden bewezen, vraagt dat om een reactie", zegt Borsus. 

Het Waalse Gewest overweegt om geen wapens meer te leveren aan Saudi-Arabië als wordt bewezen dat journalist Jamal Khashoggi werd vermoord. Dat zegt de minister-president van Wallonië Willy Borsus (MR) vandaag aan RTBF.

Eerder gaf Saudi-Arabië toe dat de journalist Khashoggi omkwam tijdens een gevecht in het Saudische consulaat in Istanbul. Khashoggi was als journalist vaak kritisch voor het Saudische beleid, en dan vooral voor kroonprins Mohammed bin Salman. Als wordt bewezen dat Khashoggi werd vermoord, wil minister-president Borsus nu bekijken of België nog langer wapens kan leveren aan Saudi-Arabië.

FN Herstal

De wapenexport van de Waalse vuurwapenproducent FN Herstal aan Saudi-Arabië staat al langer ter discussie. In juni schortte de Raad van State nog een handvol exportlicenties op. Het Waalse Gewest had volgens de Raad "niet concreet  aangetoond dat het een minutieus en omzichtig onderzoek voerde naar enkele criteria" voor de uitvoer van wapens. 

Toch was Saudi-Arabië in 2017 een van de belangrijkste klanten van de Waalse bedrijven. Het ging om een totaalbedrag van 153 miljoen euro. Het bedrijf FN Herstal is volledig in handen van het Waalse Gewest. 

Meest gelezen