60 jaar geleden verschenen de Smurfen voor het eerst

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de Smurfen voor het eerst verschenen. Dat gebeurde in het weekblad Robbedoes als figuranten in een stripverhaal van Johan en Pirrewiet.

23 oktober 1958: op die dag maakt de wereld voor het eerst kennis met de Smurfen of de Schtroumpfs, de geesteskinderen van Peyo. Ze verschijnen als figuranten in een stripverhaal van Johan en Pirrewiet van de Belgische tekenaar dat in verschillende episodes in het weekblad Robbedoes verschijnt. 2 jaar later bundelt hij de tekeningen in het album "De fluit met zes smurfen".

Bron: Ballon Media

De Smurfen slaan meteen aan en al in 1959 krijgen ze hun eigen verhalen als bijlages bij Robbedoes. Die monden uit in een zelfstandige stripreeks die tientallen jaren zal lopen. Het eerste album krijgt de naam "De zwarte smurfen".

Een vroege schets van de Smurfen (bron: Standaard Uitgeverij)

Smurfentaal

Nog voor van de Smurfen sprake is, is de al even legendarische Smurfentaal geboren. Tijdens een verblijf aan de Noordzee in de zomer van 1957 vraagt Peyo zijn collega Franquin tijdens een maaltijd om het zout. Hij kan niet meteen op het woord komen en zegt dan maar: "Geef mij dat smurfending".

De inspiratie voor de Smurfen zelf haalt Peyo bij tekeningen die hij al in de jaren 40 heeft gemaakt voor de film "Le cadeau à la fée". 

Bron: Ballon Media

De Smurfen scoren ook in het buitenland en krijgen vele vertalingen. In de jaren 80 en 90 volgt een tekenfilmserie die eveneens wereldwijd populair is, ook bij ons.

In de 21e eeuw zijn de Smurfen nog lang niet dood en begraven. Bewijs daarvan zijn de 3 Hollywoodfilms die in 2011, 2013 en 2017 zijn gemaakt. Bovendien heeft zowel Standaard Uitgeverij als Ballon Media de voorbije jaren heruitgaves van de oude albums van de Smurfen en van Johan en Pirrewiet op de markt gebracht. 

Daarnaast werkt Ketnet momenteel aan een nieuwe tekenfilmserie in 3D die in 2020 op tv komt. Wie zo lang niet kan of wil wachten, kan nog tot begin 2019 in Brussels Expo terecht waar de tentoonstelling "Het Smurfenavontuur" loopt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen