Nicolas Maeterlinck

Ambulancedienst Ambuce onder vuur over extreme werkuren: "Er is maar 1 oplossing: betalen"

De arbeidsinspectie is net voor het weekend binnengevallen bij enkele Antwerpse standplaatsen van Ambuce Rescue Team, de grootste commerciële ambulancedienst van het land. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en is ons bevestigd. Sommige ambulanciers zouden er extreem veel uren moeten kloppen. CEO Jan Christiaen noemt die berichten "overdreven". In één beweging klaagt hij de krappe financiering van de sector aan.

In de Gazet van Antwerpen worden voorbeelden gegeven van mensen bij Ambuce Rescue Team die tot 96 uur aan een stuk van dienst zijn. Ambuce-baas Jan Christiaen noemt dat "extreem overdreven" en wijst naar een rancuneuze werknemer die aan de bron van die berichten zou liggen. "Het is waanzin dat iemand verklaart dat hij 96 uur gewerkt heeft. Dat kan niet, dat is niet menselijk en dat mag absoluut niet, laten we daar heel duidelijk over zijn."

Bart Thys van de christelijke vakbond LBC-NVK daarentegen veegt de berichtgeving niet helemaal van tafel. "Ambulanciers moeten op maandbasis 11 of 12 shiften van 24 uur draaien. Dat zijn een hoop uren op maandbasis. Maar als collega ziek valt of die heeft verlof, dan moeten andere collega's inspringen. Dan gebeurt het regelmatig dat men aan heel veel uren op heel korte tijd komt."

Beluister hieronder het gesprek met Bart Thys van LBC in "De ochtend" op Radio 1:

Kortere shiften?

Christiaen zegt dat de effectieve werktijd van een ambulancier gemiddeld ongeveer 3 tot 5 uur per 24 uur bedraagt. "In bepaalde standplaatsen loopt dat gemiddelde op tot 8 à 9 uur, met pieken tot 11 uur werktijd per dag. Dat is ongeveer het maximum. Maar dat is ook niet continu: het is geen bandwerk en de andere uren zijn ze wel vrij." Daarvoor krijgen die mensen een basisloon met daarbovenop een wachtvergoeding. 

Maar de vakbond vraagt om dat 24-uurssysteem snel om te gooien. "Men moet op z'n minst overstappen naar een systeem van 2 shiften van 12 uur", vindt Thys. "In sommige standplaatsen gebeurt dat zelfs al. Maar telkens wij dat probleem aankaarten, krijgen we de wind van voren. Dat zou onbetaalbaar zijn voor het bedrijf."

Jan Christiaen, CEO van Ambuce Rescue Team.
Nicolas Maeterlinck

"Extreem ondergefinancierd"

Jan Christiaen bevestigt dat en stelt dat die discussie over het afvoeren van het huidige systeem van 24-uurspermanentie al jaren vruchteloos gevoerd wordt. "Er is maar 1 oplossing: betalen. Als men stelt dat die permanentie hetzelfde is als werken, dan moeten alle uren verloond worden. Dan moet je dat dus financieren."

Als je alle permanentiediensten binnen de gezondheidszorg wilt betalen volgens een klassiek loon, komt dat neer op 1.400 euro extra belastingen per jaar per persoon

Jan Christiaen, CEO Ambuce Rescue Team

"Telkens wordt geconcludeerd: als men dit binnen de ambulancesector aanpakt, moet men alles aanpakken binnen de gezondheidszorg. En als je alle permanentiediensten van 24 uur binnen de gezondheidszorg wilt betalen volgens een klassiek loon, komt dat neer op 1.400 euro extra belastingen per jaar per persoon. En dat voor een dienstverlening die je maximaal 1 keer om de 10 jaar nodig hebt."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat in een reactie weten dat ze de financiering van de ambulancesector nog maar pas heeft opgetrokken met 35 miljoen euro. "In 2016 is er ook al eens 12 miljoen euro bijgekomen. Bovendien is er afgesproken dat er volgend jaar een nieuw financieringsmodel komt dat in geen geval nadelig is voor de ambulancesector", klinkt het. Over dit specifieke arbeidsdossier rond Ambuce wil zij zich niet uitspreken. "Wat er ook van aan is, het is simpel: ze moeten daar gewoon zorgen dat ze in orde zijn met de arbeidswetten."

Christaen geeft toe: "De Block is de eerste minister die er werk van maakt. Maar we blijven extreem ondergefinancierd. Om goed te kunnen werken, hebben we ongeveer 200 miljoen euro nodig."

Meest gelezen