Videospeler inladen...

Belde leider van Saudisch "moordcommando" naar het bureau van kroonprins Mohammed bin Salman?

De bijna dagelijkse lekken in de Turkse pers over de moord op journalist Jamal Khashoggi lijken nu ook "het net te sluiten" rond de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Morgen zou de Turkse president Tayyip Erdogan meer uitleg geven over de moord op Khashoggi.

Onder de titel "Kroonprins Salman in de hoek gedrongen" zou de Turkse krant Yeni Safak de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman bijna rechtstreeks in verband brengen met de vermoedelijke moordenaars van Khashoggi. Die krant had eerder al geschreven dat Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord werd door een Saudisch commando van 15 mannen.

Vandaag meldt de krant dat de leider van dat commando, Maher Abdul Azziz Mutreb, op de dag van de moord vier keer gebeld heeft naar Bader al-Asakar, de kabinetschef van kroonprins Mohammed bin Salman (ook MBS genoemd). Minstens een van die telefoontjes zou gepleegd zijn vanuit het bureau van de topman van het consulaat in Istanbul. Mutreb zou ook gebeld hebben naar een nummer in de Verenigde Staten.

Volgens de laatste officiële versie van Saudi-Arabië is Khashoggi inderdaad "vermoord" door een commando dat op eigen houtje zou gehandeld hebben. Er zouden 18 verdachten zijn opgepakt en een aantal toplui van de geheime diensten, onder hen nummer twee Ahmad al-Assiri. Daarvoor luidde het dat Khashoggi per ongeluk tijdens een uit de hand gelopen ruzie was gedood en nog eerder dat hij het consulaat levend had verlaten.

Voor alle duidelijkheid: de lekken in de Turkse pers zijn voorlopig niet te controleren, maar zouden komen van de Turkse geheime diensten die eventueel het consulaat bespioneerden. Morgen zal de Turkse president Tayyip Erdogan naar eigen zeggen "het volledige verhaal" van de moord op Khashoggi bekendmaken in het parlement. (Lees verder onder de foto).

Kroonprins Mohammed bin Salman is de echte machthebber in Saudi-Arabië.

De druk op de Saudi's neemt toe

Het imago van Saudi-Arabië krijgt internationaal intussen flinke klappen. De Duitse regering wil geen nieuwe wapens meer leveren aan de Saudi's als er geen duidelijkheid komt over de moord op Khashoggi. De Duitse minister van Economie Peter Altmaier heeft de andere Europese lidstaten opgeroepen om dat ook te doen. In blok kunnen we erg zwaar wegen, heet het. Ook de Britse en de Franse regering hebben kritiek op de Saudi's, maar hebben zich nog niet uitgesproken over een wapenembargo. 

De Amerikaanse president Donald Trump is ook niet te spreken over de Saudi's, maar is niet van plan om de wapenverkopen aan de Saudi-Arabië op te schorten. Dat zou ons (de VS) meer pijn doen dan hen, aldus Trump. Steeds meer Amerikaanse Congresleden -zowel Republikeinen als Democraten- geven kroonprins Mohammed de schuld van de moord op Khashoggi.

Morgen begint in de Saudische hoofdstad Riyadh een belangrijke internationale economische top, het Future Investment Initiative (FII). Steeds meer toplui van grote bedrijven en banken weigeren echter naar dat "Davos of the Desert" te gaan. Vandaag hebben ook de toplui van de Duitse elektronicagigant Siemens en van het Japanse Softbank zich daarbij aangesloten. Dat betekent gezichtsverlies voor kroonprins Mohammed bin Salman, een van de initiatiefnemers van het FII. De Saudische beurs incasseert intussen ook klappen.

Meest gelezen